nieuws

Opnieuw verlies voor aluminiumgigant Pechiney

bouwbreed Premium

parijs – Het Franse aluminumconcern Pechiney heeft voor de vierde keer binnen vijf kwartalen verlies geboekt.

Ditmaal werden de rode cijfers onder meer veroorzaakt door de 33 miljoen euro die het concern heeft uitgetrokken om zich te weren tegen een vijandige overname van de Canadese concurrent Alcan. Ook is fors afgeschreven op een aantal bezittingen. In totaal bedroegen de bijzondere lasten 117 miljoen euro, zo heeft het concern vrijdag laten weten.

Zonder deze voorzieningen zou volgens Pechiney in het derde kwartaal een nettowinst van 6 miljoen euro zijn gemaakt. Nu kwam het nettoverlies uit op 76 miljoen euro. In de vergelijkbare periode vorig jaar bedroeg dit 14 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam 37 miljoen euro lager uit op 58 miljoen euro.

Alcan legt 4 miljard euro op tafel voor de Franse aluminiumproducent. Het bod loopt 24 november af. Als de aandeelhouders akkoord gaan, ontstaat het grootste aluminiumconcern ter wereld. Pechiney had een aantal grote zakenbanken ingehuurd om zich tegen de overname te weren. De Canadezen hebben hun bod twee keer moeten verhogen van 3,4 miljard euro tot uiteindelijk 4 miljard euro, voordat de top van Pechiney akkoord is gegaan.

In de wereld van het aluminium is al jaren een concentratieproces aan de gang. Er zijn nog maar vier grote ondernemingen: Alcoa, Alcan, Pechiney en Norsk Hydro.

Reageer op dit artikel