nieuws

Ontspannen

bouwbreed

De weerkundigen hebben vastgesteld dat het heftiger zal gaan regenen, maar niet noodzakelijkerwijs langduriger. Nu dat laatste was het afgelopen weekeind zeker niet het geval, de regen viel lang en overvloedig. Tijdens de korte periodes van wat lichtere regenval blijkt de natuur echter over een grote veerkracht te beschikken. In mijn achtertuin zit een kauwje […]

De weerkundigen hebben vastgesteld dat het heftiger zal gaan regenen, maar niet noodzakelijkerwijs langduriger. Nu dat laatste was het afgelopen weekeind zeker niet het geval, de regen viel lang en overvloedig. Tijdens de korte periodes van wat lichtere regenval blijkt de natuur echter over een grote veerkracht te beschikken.

In mijn achtertuin zit een kauwje op de stok waaraan een vetbol en een netje pinda�s hangen. De kauw zit boven het net pinda�s dat met een binddraadje aan de stok hangt. Hij kijkt alert om zich heen. Ineens draait hij zijn kop naar beneden, pakt met zijn snavel het binddraadje laag beet. Hij hijst het op en pakt het draadje met zijn poot. Dat doet de vogel een paar keer totdat hij het netje met zijn poot op de stok klemt. En dan plukt hij de vruchten van zijn slimheid. Hij pikt steeds waakzaam opkijkend stukjes pinda uit het netje. Krachtvoer voor een slimmerik.

Die kauwtjes zijn volgens mij trouwens zo slim dat ze elke omstandigheid volledig naar eigen voordeel kunnen uitnutten. Een opvallend schouwspel van alweer enige tijd geleden kan dat illustreren. In Alphen aan den Rijn staat een hoog gebouw met een plattegrond als een grote haakse nier. Het gebouw lijkt op hoogte schuin naar boven afgesneden door een groot mes. Het dak loopt daardoor schuin op naar een van de buitenkanten van de nier. De hoge kant zorgt voor een scherp afgetekende lijn waar de baksteen gevel overgaat in lucht. Daarop zitten op enig moment, afgetekend in het laatste licht van de dag een aaneengesloten rij kauwtjes in een dynamisch silhouet.

De wind waait over het dak naar boven. Onder de rand fladderwapperen de kauwtjes waarvoor nog geen zitplaats vrij is in de stijgwind van de luchtneer langs het gebouw. Vliegt er één op, dan gaat een ander moeiteloos zitten. Allemaal tegen elkaar roepend, ongedwongen en speels op de dakrand van een gebouw.

Je zou bijna zeggen dat kunnen vliegen wel slim moet maken. Anders kan je als vogel niet overleven. Maar in stedelijke omgeving moet je ook even kunnen ontspannen.

Reageer op dit artikel