nieuws

Nijmegen kiest twee ontwerpen voor herinrichting Plein 1944

bouwbreed Premium

nijmegen – Nijmegen heeft afgelopen week uit acht ontwerpen twee plannen gekozen voor de herinrichting van Plein 1944. Het Bastion, een ontwerp van AM Vastgoed en de Spaanse architect J. Busquets, gaat uit van de bebouwing voor de oorlog. De andere keuze is gevallen op het ontwerp van de architecten Van Eldonk en Soeters en ING Real Estate. Met Een plein voor iedereen hebben ze zich laten leiden door de naoorlogse situatie.

De gemeente schreef de ontwerpwedstrijd vorig jaar uit om het plein een nieuw gezicht te geven. Een bombardement in 1944 vernietigde de oorspronkelijke bebouwing plus een groot deel van de Nijmeegse binnenstad. Na de oorlog werd het plein aangelegd als centrale ontmoetingsplaats, maar dat is het nooit echt geworden. Vier combinaties van ontwikkelaars en architecten deden mee aan de wedstrijd. Zij ontwierpen ieder twee plannen, gebaseerd op een voor- en een naoorlogse situatie.

Het plan �Bastion� moet het centrum van de stad een compleet ander aanzicht geven. Hoogteverschillen, die het plein een middeleeuws karakter moeten geven, vormen de kern van het ontwerp. Opvallend is dat Plein 1944 in de plannen een andere plek heeft gekregen, waardoor het in goede verbinding staat met het centrum.

Twee nieuwe gebouwen aan de noord- en westkant van Plein 1944 en een nieuwe bioscoop kenmerken het ontwerp van de architecten van �Een plein voor iedereen�. Het plan biedt een gevarieerd programma in een plint en woningbouw op de verdieping. Ook willen de bedenkers met hun ontwerp een cultuurhistorisch centrum realiseren.

Een jury, onder voorzitterschap van rijksbouwmeester Jo Coenen, heeft de plannen beoordeeld op stedenbouwkundige, architectonische en cultuurhistorische aspecten. Een aparte commissie heeft gekeken of de plannen financieel haalbaar zijn. Voordat er iets mee kan worden gedaan, moeten beide plannen wel hier en daar worden aangepast.

Begin volgend jaar kunnen de inwoners van Nijmegen kiezen welk ontwerp zij graag gerealiseerd zien.

Reageer op dit artikel