nieuws

Nieuwe rel rond holocaust-monument

bouwbreed Premium

BERLIJN – Bij Duitse joden gaan stemmen op om het holocaust-monument in Berlijn compleet te slopen. Zij vinden het onverdraaglijk dat een deel van het gedenkteken, dat zich in aanbouw bevindt, is gemaakt door een bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog fout was. Sloop is de enige oplossing, mocht blijken dat de firma Degussa bij […]

BERLIJN – Bij Duitse joden gaan stemmen op om het holocaust-monument in Berlijn compleet te slopen. Zij vinden het onverdraaglijk dat een deel van het gedenkteken, dat zich in aanbouw bevindt, is gemaakt door een bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog fout was. Sloop is de enige oplossing, mocht blijken dat de firma Degussa bij de bouw betrokken is, meldde de Duitse krant Rheinische Post gisteren. De krant baseert zich op kringen rond de raad van die toeziet op de bouw van het monument. Het dagblad ontdekte dat een dochterfirma van Degussa materiaal leverde voor de fundamenten van de 2700 betonnen zuilen, waaruit het monument bestaat.

Onlangs ontstond al een rel toen bleek dat Degussa de pilaren met een beschermingsmiddel tegen graffiti behandelde. Het chemiebedrijf was een dochteronderneming van de omstreden firma Degesch die in de Tweede Wereldoorlog het giftige Zyklon-B produceerde waarmee joden en andere nazi-vervolgden werden vergast.

Reageer op dit artikel