nieuws

Nieuwe opleiding tot beeldsnijder in hout

bouwbreed Premium

deventer – De stichting De Houtsnij Academie in Deventer is afgelopen week officieel gestart met �s lands allereerste opleiding tot beeldsnijder in hout. Tien leerlingen hebben zich aangemeld voor deze cursus die 4 tot 6 jaar duurt. Een beeldsnijder snijdt ornamenten en beelden uit hout. In Nederland is het beroep bijna uitgestorven; sinds het opheffen […]

deventer – De stichting De Houtsnij Academie in Deventer is afgelopen week officieel gestart met �s lands allereerste opleiding tot beeldsnijder in hout. Tien leerlingen hebben zich aangemeld voor deze cursus die 4 tot 6 jaar duurt.

Een beeldsnijder snijdt ornamenten en beelden uit hout. In Nederland is het beroep bijna uitgestorven; sinds het opheffen van de gilden in 1798 wordt er geen onderwijs meer in gegeven. Momenteel zijn hier nog slechts vijf meestersnijders actief, van wie de meesten hun opleiding ooit in het buitenland hebben genoten.

De Deventer stichting wil het ambacht van beeldsnijder nu nieuw leven inblazen. De deeltijdopleiding wordt verzorgd door enkele meestersnijders en kunsthistorici. De leerlingen krijgen een dag per week begeleide praktijkles. Verder dienen zij individueel te werken aan opdrachten in het atelier of thuis.

Door het groeiend aantal restauratieprojecten van historische gebouwen en interieurs is de laatste decennia een stijgende behoefte ontstaan aan vakbekwame beeldsnijders. Behalve architecten, restauratie-aannemers en monumentenbezitters bestaat ook veel vraag naar de ambachten van lijstenmakerijen, meubelmakers en jachtbouwers.

Reageer op dit artikel