nieuws

Melkkoe

bouwbreed

Overheden, dat zij wij zelf dus, hebben steeds meer geld nodig, terwijl geld schaarser is geworden. Overheden willen het geld van burgers en bedrijven ook steeds eenvoudiger innen. Dus zullen eigenaars van geregistreerde goederen, zoals onroerend goed en auto�s nog vaker worden aangeslagen voor allerlei belastingen. Moeilijk te innen belastingen zullen langzaam aan verdwijnen. Kent […]

Overheden, dat zij wij zelf dus, hebben steeds meer geld nodig, terwijl geld schaarser is geworden. Overheden willen het geld van burgers en bedrijven ook steeds eenvoudiger innen. Dus zullen eigenaars van geregistreerde goederen, zoals onroerend goed en auto�s nog vaker worden aangeslagen voor allerlei belastingen.

Moeilijk te innen belastingen zullen langzaam aan verdwijnen.

Kent u belastingobjecten die eenvoudiger te vinden zijn dan woon- en bedrijfspanden, grotere schepen of vracht- en personenauto�s? Ik niet. Daarom zijn deze objecten ideaal om belasting over te heffen. U zult er rekening mee moeten houden dat in de toekomst dit soort objecten vaker het doelwit worden van belastingheffing.

Deze week stonden de media er al vol van dat eigenaren van appartementen een vermogensrendementsbelasting van 1,2 procent moeten betalen over de onderhoudsreserve van de Vereniging van Eigenaars (VvE) waarvan zij wettelijk verplicht lid moeten zijn. Blijkbaar denkt het ministerie van Belastingen dat appartementseigenaren als een soort luxe een grote spaarpot in een VvE aanhouden. Het is inderdaad te onnozel om over te schrijven. Maar de reserves in VvE�s zijn bedoeld om grote onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw te financieren. Dit beleid wordt ook door het ministerie van Volkshuisvesting gestimuleerd.

Het is toch op zijn minst merkwaardig dat het ene ministerie een ander ministerie tegenwerkt. Let niemand in Den Haag daarop? Zoiets hebben we ook meegemaakt met thuiswerken. Verkeer en Waterstaat bevordert thuiswerken en Financiën zet daarop een extra belasting. Deze zaken zou ik graag willen teruglezen op de website van Economische Zaken met de naam: �tegenstrijdige regels�.

Verkoopt iemand een appartementsrecht, dan heeft hij op een punt pech: hij mag zijn aandeel in de reserves van de VvE niet meenemen. Dat geld blijft in de VvE. Wel kan de koper van het appartementsrecht een voordeel behalen, want hij hoeft geen zes procent overdrachtsbelasting te betalen over zijn toekomstig aantoonbare aandeel in de reserves van de VvE. En hier komt de uitspraak van de Franse koningin Louise uit: “er zijn maar twee dingen zeker in het leven, de dood en de belastingen want die komen altijd”. Dus betaalt de koper geen overdrachtsbelasting over zijn aandeel in de reserves, dan zou hij er wel vermogensrendementsbelasting over moeten betalen zodra hij eigenaar is. Dit lijkt me een nogal onzinnige zaak, waarmee het parlement korte metten moet maken.

Wat me ook op valt is de ophef over de aangekondigde nieuwe regeling voor aftrek van hypotheekrente. De regering dacht daarmee 100 miljoen euro meer belasting op te halen, maar nu hebben hooggeleerde heren uitgerekend dat ze door dit plan meer dan 200 miljoen euro minder belasting zullen ophalen. Dat lijkt me ook niet echt de bedoeling. Ik hoop dat men in Den Haag deze plannen nog eens goed bekijkt.

Over het algemeen begrijp ik deze regering op dit punt niet. Men maakt zich namelijk zorgen over een eventuele crisis op de koopwoningenmarkt, want dat zou zo slecht zijn voor de economie en natuurlijk de belastingontvangsten. Maar tegelijkertijd belaagt deze regering de (aspirant-) huiseigenaars met nadelige belastingmaatregelen, waarmee deze regering het sentiment op de koopwoningenmarkt negatief beïnvloedt. Zo probeert zij haar eigen crisis op de koopwoningenmarkt te creëren, die haar vervolgens hevig parten zal spelen. Van onze regering mogen wij toch iets meer liefde voor haar ideale melkkoe verwachten?

Reageer op dit artikel