nieuws

Meer mensen klagen over geluidsoverlast Schiphol

bouwbreed

SCHIPHOL – Meer mensen hebben afgelopen weekeinde, nadat het banenstelsel van Schiphol optimaal in gebruik werd genomen, geklaagd over vliegtuiglawaai. In totaal belden 1866 mensen. Vorig weekeinde waren dat er 1603, aldus een woordvoerder van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol.

De vijf, of eigenlijk met de kleine Schiphol-Oostbaan, zes start- en landingsbanen van Schiphol worden sinds zaterdag volledig benut. De laatst aangelegde Polderbaan was al in gebruik genomen, maar door onderhoud aan de Zwanenburgbaan kon nog niet echt worden geprofiteerd van de uitbreiding. De meeste klachten kwamen afgelopen weekeinde dan ook over deze twee banen. Ruim 1330 bellers ondervonden geluidshinder van de Polderbaan en over de Zwanenburgbaan klaagden ruim 240 mensen. De meeste klagers kwamen uit Castricum.

Schiphol beschikt nu over drie start- en landingsbanen in noord-zuid/zuid-noord richting, de Aalsmeerbaan, de Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Deze drie banen kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, ook bij slecht zicht. Vliegtuigen vliegen op verschillende hoogten om problemen te voorkomen als ze uit koers raken. Door de benutting van de noord-zuid/zuid-noordbanen is er minder vliegverkeer op de oost-west/west-oostbanen, de Buitenveldert- en Schiphol-Oostbaan. Dat zorgt voor minder vliegtuiglawaai in dichtbevolkte gebieden als Amsterdam en Amstelveen. In de plaatsen ten noorden en zuiden van de luchthaven neemt de hinder toe. Deze gebieden zijn minder dicht bevolkt. De geluidsoverlast moet uiteindelijk echter in het totaal aantal huishoudens verminderen. (anp)

Reageer op dit artikel