nieuws

Krater Sint Pietersberg lastig te dichten

bouwbreed Premium

maastricht – Was een gesprongen waterleiding nu oorzaak of gevolg van een grondverzakking in de Sint Pietersberg? Daarover bakkeleien de betrokkenen twee dagen na het ontstaan van de krater nog steeds. De kraterrand brokkelde dinsdag verder af en bleek niet met beton of big-bags te dichten.

Maandagmiddag laat werd een poging ondernomen om het zeven meter diepe gat dat �s nachts plotseling was ontstaan op de Luikerweg in Maastricht, met beton te dichten. Het gat bleek echter een bodemloze put waarin het beton wegvloeide, zodat die poging al snel werd gestaakt. Opvullen met big-bags werd even overwogen maar leek volgens een gemeentewoordvoerder geen goed idee omdat het een te grote bovenbelasting zou opleveren voor de bodem die ter plekke wemelt van de mergelgangen. Daarom is het gat in de weg afgezet met grote hekken in afwachting van een definitieve structurele oplossing. Negen jaar terug deed zich op dezelfde plek namelijk een vergelijkbare calamiteit voor. De klinkers waarmee het wegdek toen provisorisch werd gerepareerd, waren sindsdien nog niet vervangen door asfalt.

Niet ver van de plek waar maandagnacht het wegdek wegsloeg, bevindt zich een bassin van zo�n 3000 kuub, waarin de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) schoon drinkwater opslaat. Het water verdween volledig in het ondergrondse gangenstelsel.

Het feit dat de verzakking om drie uur �s nachts plaatvond, wijst er volgens WML-woordvoerder A. Petit op dat een gesprongen waterleiding niet de oorzaak is, maar juist het gevolg van de bewegingen in de grond. Spontane leidingbreuken doen zich volgens Petit meestal voor rond de grote piekvragen wanneer de druk in de leidingen sterk schommelt. Dat is bijvoorbeeld het geval rond zeven uur �s ochtends wanneer iedereen onder de douche staat. WML acht het waarschijnlijker dat de waterleiding door een grondverzakking is geknapt. Vervolgens heeft het wegstromende water de grondbewegingen versterkt.

Staatstoezicht op de Mijnen, dat betrokken is bij het onderzoek naar het incident, houdt nadrukkelijk ook nog het andere scenario open. Een inspecteur van de dienst heeft kort na de ramp de mergelgangen geïnspecteerd. Tot op zo�n 25 meter is hij de plek des onheils genaderd, aldus J.W. de Jong van Staatstoezicht. Daar trof de inspecteur niet meer water aan dan gebruikelijk. Wel adviseerde de dienst een nabijgelegen woning te ontruimen. De gemeente laat vermoedelijk het bedrijf Geo-consult uit Schinnen onderzoek uitvoeren naar een structurele oplossing.

Reageer op dit artikel