nieuws

Koolstof vervangt vergeten oplegging

bouwbreed Premium

antwerpen – Fortius uit Diest in België heeft koolstofvezelfolie geleverd voor het herstel van een parkeergarage onder een gebouw in Antwerpen.

Bij de uitvoering in 1995 is vergeten dat de balken glijdend moesten worden opgelegd op de kolommen. Daardoor zijn de kolommen gescheurd en is lekkage ontstaan. De wapening begon te roesten en stukken beton kwamen los. Het was dringend noodzakelijk om een oplossing te vinden.

Eerst zijn de kolommen gerepareerd. Waar nodig is de wapening vervangen en de scheuren zijn gevuld met epoxyhars. Om alsnog beweging mogelijk te maken zijn de kolommen vervolgens omwikkeld met koolstofvezelfolie van het type Fortius C Sheet 240. De folie is op het beton gelijmd met een epoxyhars. De treksterkte is 2000 N/vierkante millimeter. Na het herstel is de folie overschilderd.

Behalve koolstofvezelfolie levert Fortius ook koolstofvezellamellen, glasvezelwapeningsstaven en wapeningsvezels voor beton.

Reageer op dit artikel