nieuws

Installateurs na dip weer stevig in zadel

bouwbreed Premium

utrecht – Installatiebedrijven mogen op de wat langere termijn rekenen op een jaarlijkse groei van hun omzet met 2 procent. In 2003 krijgt de sector echter eerst nog een krimp van 2,5 procent voor de kiezen. Dat is de inschatting van de Rabobank in het rapport Cijfers & Trends.

De vanaf 2004 te verwachten groei bij de installateurs steekt positief af bij de algehele ontwikkeling in de bouwbranche. De sector profiteert van de stijgende behoefte aan technische voorzieningen en de te verwachten sterke opleving van de onderhoudsmarkt.

Gunstig voor de installateurs is de veranderende energiemarkt. De noodzaak van alternatieve energieopwekking en de controle op veilige installaties biedt de branche extra werk. Door specialisatie en het werken met keurmerken kunnen de installateurs zich in toenemende mate onmisbaar maken.

In de installatiebranche werken circa twaalfduizend bedrijven met een gezamenlijke omzet van 12 miljard euro. De branche is goed voor 118.000 banen.

Apk-keuring

De roep om een verplichte apk-keuring voor verwarmingssystemen en de toegenomen aandacht voor gezonde luchtbehandeling en waterhuishouding, spelen de installateurs in de kaart. Concurrentie echter is op komst van energiebedrijven en ict-firma�s die hun werkzaamheden verbreden tot het vak van installateur.

Cijfers & Trends signaleert een gebrek aan technisch geschoolden. Door de dip in de markt zijn de problemen niet acuut. Als het werk echter weer aantrekt, ontstaat onmiddellijk een gebrek aan capaciteit.

De markt voor afbouwbedrijven – goed voor 43.000 medewerkers en 5 miljard euro omzet – is volgens de Rabobank in beweging als gevolg van de gewijzigde vraag van de opdrachtgevers. Het accent ligt in toenemende mate in de aanbieding van oplossingen in plaats van de levering van producten en diensten. “Klanten zijn kritischer en beter geïnformeerd.

Niet alleen op het technische vlak, ook op het gebied van duurzaamheid, vormgeving en kleurstelling wordt toegevoegde waarde verwacht”, stelt Cijfers & Trends. Goede communicatieve vaardigheden wordt een sleutelrol toegedicht.

Gezien de voorlopig neergaande trend in de nieuwbouw en de beperkte groei van de renovatie, moet de afbouw zich voor dit jaar instellen op een stagnatie. De situatie waarin schilders en stukadoors zich bevinden, is sterk afhankelijk van de deelmarkten waarop ze zich begeven. Op de langere termijn tot 2008 rekent de Rabo voor de schilders op een jaarlijkse groei van de productie ter grootte van 1 tot 1,5 procent.

De stukadoors worden in sterkere mate getroffen door de krimpende nieuwbouw en moeten zich tevreden stellen met een jaarlijkse omzetstijging van amper 0,5 procent.

Reageer op dit artikel