nieuws

Inspectie houdt Amercentrale nog altijd op slot

bouwbreed Premium

geertruidenberg – Er is nog altijd geen steigerpijp verwijderd uit de ketel van de Amercentrale waarin een onderhoudssteiger eind september bezweek. De Arbeidsinspectie houdt de ketel hermetisch gesloten voor onderzoek.

Al bijna twee maanden heeft de eigenaar van de ketel, energieproducent Essent, een team specialisten stand-by om de ketel leeg te ruimen op signaal van de Arbeidsinspectie. Maar dat signaal komt niet. De tent die kort na het ongeval op 28 september op het bedrijfsterrein werd neergezet om verwijderde steigerpijpen voor onderzoek neer te leggen, is nog steeds akelig leeg.

Bij het ongeval kwamen vijf mensen om het leven. Zij waren bezig de wand van de stoomketel te stralen met grit. De berging van de slachtoffers en mogelijke overlevenden werd bemoeilijkt doordat de berg steigerpijpen ontoegankelijk en heel instabiel was. Hoe de medewerkers van de Arbeidsinspectie dat probleem ondervangen bij hun onderzoek, wilde de woordvoerder van justitie niet vertellen.

Het onderhoud aan de rest van de installatie van eenheid 9 van de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg is inmiddels voltooid. De stroomproductie komt volgens een woordvoerder van Essent niet in gevaar, maar geplande onderhoudsstops van andere centrales worden wel uitgesteld, totdat de Amercentrale weer in bedrijf is.

Reageer op dit artikel