nieuws

Infrastructuurheffing brengt Ierse woningbouw in gevaar

bouwbreed

dublin – Nieuwe koopwoningen in Ierland worden belast met een heffing, die kan oplopen tot 28.000 euro voor een vierkamerwoning. De nieuwe heffing is bestemd voor de infrastructuur in en rond de nieuwe wijk.

Gemeenten zijn vanaf begin volgend jaar verplicht de wegen, pijpen, leidingen, verlichting en andere voorzieningen uit zo�n fonds te financieren.

De hoogste heffing is tot nu toe gemeld uit Wicklow, de goudkust langs de Ierse zee. Hier geldt een heffing van 140 euro per vierkante meter, wat voor een driekamer rijtjeshuis uitkomt op 17.500 euro en voor een vrijstaande woning tot 28.000 euro. In goedkopere gemeenten gelden vaak heffingen rond de 10.000 euro per woning. De heffing geldt zowel voor grotere projecten – waar de ontwikkelaar wordt belast – als voor de in Ierland populaire eigen villa�s op het platteland.

De Irish Home Builders Association IHBA heeft geprotesteerd tegen de heffing �die de woningbouw in het land in gevaar brengt�. De IHBA wijst er op dat veel bouwers de capaciteit juist voortdurend opvoeren om het grote woningtekort in Ierland te verhelpen. Eén van de doelstellingen is jaarlijks 10.000 betaalbare woningen te bouwen, maar dat is volgens de organisatie door de heffing haast onmogelijk. In de Ierse huizensector werd volgens cijfers van de IHBA vorig jaar ongeveer 12 miljard euro omgezet.

Reageer op dit artikel