nieuws

In bagger is zelfreinigend vermogen van natuur werkzaam

bouwbreed Premium

den haag – Moeten we bang zijn voor vervuilde bagger? Die vraag staat centraal in het boekje Bagger is ook bodem, van bodemdeskundige dr.ir. Peter Doelman en landschapsarchitect ir. Loet van Moll.

“De boodschap van dit boekje luidt dat we niet zo bang hoeven te zijn voor vervuiling in sediment(bagger), omdat in bagger het zelfreinigend vermogen van de natuur werkzaam is”, zo delen de auteurs ons mee in de inleiding. Op de overige 25 pagina�s wordt die stelling uitgewerkt.

Het zijn weinig bladzijden voor een ingewikkeld probleem. Zeker als we in aanmerking nemen dat de helft van het boekje bestaat uit tekst, terwijl de andere helft hetzelfde onderwerp behandelt maar dan als stripverhaal.

Toch lukt het Doelman en Van Moll over het algemeen om de kwestie helder over het voetlicht te brengen. Dat komt vooral door de combinatie van tekst en tekeningen. Doelman komt er soms niet onder uit om moeilijke begrippen te introduceren; die worden steevast door Van Moll toegelicht met veel beeld en weinig woorden.

Jammer is dat de tekeningen erg klein zijn afgedrukt. Soms moet je ze letterlijk onder de loep nemen voordat je ziet waar het om gaat. Aan de andere kant draagt bestudering van de illustraties bij aan een beter begrip van de complexe problematiek die hier wordt behandeld. Kortom, een aardig boekje dat zeker voor de leek veel verheldert.

P. Doelman, L. van Moll, Bagger is ook Bodem. ISBN 90-808196-1-1. Bestellen via p.doelman@chello.nl.

Reageer op dit artikel