nieuws

Grote verhuizing voor Amsterdamse Damkeitjes

bouwbreed

AMSTERDAM – De oude keien van de Dam liggen straks in New York, Casablanca, Jakarta, Ankara, Caïro, Antwerpen, Kopenhagen en Rome. De steentjes hebben dat te danken aan kunstenaarsduo Scorselo & Swart. De stenenverhuizing is onderdeel van het project Moving the World. De Damkeitjes worden in elke deelnemende stad geruild voor authentiek materiaal uit die […]

AMSTERDAM – De oude keien van de Dam liggen straks in New York, Casablanca, Jakarta, Ankara, Caïro, Antwerpen, Kopenhagen en Rome. De steentjes hebben dat te danken aan kunstenaarsduo Scorselo & Swart.

De stenenverhuizing is onderdeel van het project Moving the World. De Damkeitjes worden in elke deelnemende stad geruild voor authentiek materiaal uit die plaats. De nieuwe verzameling vormt de basis voor een nieuw kunstwerk dat in Amsterdam wordt gemaakt in het centrum.

Op het Wittenburgerplein staat vanaf eind maart een windroos van materiaal uit de acht wereldsteden. De buitenste ring om de ster bestaat uit de Damkeitjes. Scorselo en Swart kregen van het Amsterdamse bestuur de beschikking over de Damkeitjes, die voor de renovatie van het stadsplein eind 2000 op de Dam lagen.

Een ander kunstproject van Scorselo & Swart vormden de �1000 stoelen op de Dam� waarmee ze het besluit van het Prins Bernhard Cultuurfonds kritiseerden om bijna 60.000 euro beschikbaar te stellen voor nieuwe stoelen in De Nieuwe Kerk voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima.

Reageer op dit artikel