nieuws

Glaspaleisje wapent zich tegen vandalen

bouwbreed Premium

den haag – Een transparant huisje dat zijn vandaalbestendige kooiconstructie met een grote hefconstructie overdag op het dak neerzet. Dat ontwierp Dumoffice voor de nieuwe fietsenstalling van het Haagse centraal station.

Het gebouwtje maakt deel uit van een serie bewakershuisjes voor nieuwe fietsenstallingen dat op verschillende locaties in de hofstad wordt neergezet. Stroom, het Haags Centrum voor Beeldende Kunst heeft daarvoor architecten, kunstenaars en vormgevers benaderd uit binnen- en buitenland om aansprekende ontwerpen te leveren. Nederland is per slot van rekening een fietsland vindt Stroom en dan mag er best wat meer aandacht worden besteed aan de infrastructuur die daarbij hoort.

Ontwerper Wiebe Boonstra van het Amsterdamse bureau Dumoffice streefde ernaar een glazen paleisje neer te zetten voor een categorie werknemers die doorgaans ergens achteraf wordt weggemoffeld. Boonstra geeft de beheerder overdag onbelemmerd uitzicht op de stad en alle activiteiten die er plaatsvinden; terwijl hij zijn onderkomen �s nachts beveiligd weet doordat dan de omhullende kooiconstructie naar beneden zakt. Daarvoor is een zware heftafel op het dak gemonteerd. Rolluiken wilde Boonstra namelijk per se niet toepassen; die leveren zo�n stereotiep bunkerachtig beeld. De bediening van de kooiconstructie gebeurt met een sleutel die in een speciale sleutelpaal voor het huisje past. Boonstra had dat liever met een afstandbediening uitgevoerd en hoopt stiekem dat dat in de nabije toekomst nog zal gebeuren.

Niche-speler

Het opmerkelijke gebouwtje dat op 1 december in gebruik wordt genomen is gebouwd door Kok Bouwbedrijven uit Ridderkerk. Op het maken van de nutsaansluitingen na zit het werk erop. Staalconstructie, glas, de heftafel en het interieur werden allemaal door onderaannemers verzorgd; Kok stelde die bouwdoos samen en plaatste het op een betonnen plaat op het plein voor het station, zodat het later ook nog gemakkelijk naar een andere locatie verplaatst kan worden. Want over twee jaar start de bouw van een grote ondergrondse fietsenstalling.

De aannemer uit Ridderkerk zoekt volgens directeur P. Kok altijd bijzondere niches in de bouw op. Hij is dus wel gewend aan een afwijkend bouwproces, maar ditmaal verliep het wel heel merkwaardig. Lastig was vooral dat de constructietekeningen laat afkwamen. Dumoffice dat normaal gesproken interieurs ontwerpt, had zelf een constructeur in de armen genomen. Maar toen zijn werk lang op zich liet wachten, schakelde Kok zelf een eigen constructeur in. Die moest op basis van een summiere tekening aan de slag. Vooral het opvangen van de windlasten op de kooiconstructie in uitgeschoven toestand bleek een lastige klus. Maar alle problemen werden opgelost en nu het gebouwtje er eenmaal staat is Kok er erg mee in zijn nopjes: “Het is toch een opvallend ding”.

Reageer op dit artikel