nieuws

Forse waterschade na leidingbreuk

bouwbreed Premium

arnhem – Werkzaamheden met een hydraulische graafmachine zijn naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van een grote lekkage in het centrum van Arnhem. Door het lek kwamen dinsdag tientallen winkels en bedrijven aan de rand van de binnenstad blank te staan.

Wegenbouwbedrijf Heijmans BV uit Elst legt momenteel in het centrum van Arnhem een dubbele busbaan aan. Het vermoeden bestaat dat de graafmachine bij dit werk een transportwaterleiding met een diameter van dertig centimeter heeft beschadigd. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad het geval is.

Volgens stadsingenieur J. van der Laaken ligt bij de leiding ondergronds een hoeveelheid puin. “De mogelijkheid bestaat dat de leiding kapotgeslagen is door een stuk steen dat er tegenaan lag. De kraanmachinist zegt in ieder geval de leiding niet direct met zijn machine te hebben geraakt.”

Hoewel waterbedrijf NUON de afsluiters binnen twintig minuten had dichtgedraaid, was het leed al geschied. Door de enorme druk achter de leiding – het water komt van het hoger gelegen Arnhem-Noord – stond een drukke verkeersader in een mum van tijd onder water. Chauffeurs van passerende bussen waren niet bedacht op het water en veroorzaakten een golfslag. Hierbij sloeg het water bij nabijgelegen winkeliers en bedrijven nog sneller naar binnen. Grote schade aan interieur en keldervoorraden was het gevolg.

De brandweer heeft het water weggepompt. Nadat het lek was gedicht door middel van een nieuw stuk buis met twee trekvaste koppelingen, werd de straat weer vrijgegeven en kon de grote schoonmaak beginnen. Hoeveel de schade van de ondernemers bedraagt, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel