nieuws

FeVac nieuw systeem voor ontruiming

bouwbreed Premium

edam – Voor de ontruiming van veelgebruikte gebouwen levert Bose de evacuatiesystemen FeVac 1 en 2. Beide toestellen voldoen onder meer aan IEC-60849 en NEN2575. Met het distributiesysteem Digicall-III veranderen de FeVacs in algemene muziek- en omroepsystemen.

Bose omschrijft FeVac als een pro-actief evacuatiesysteem dat met behulp van vooraf opgenomen berichten of via microfoonmededelingen gebouwen ontruimt. Het systeem bestaat uit twee eenheden en kan 96 vooraf ingestelde locaties oftewel versterkerzones bedienen. FeVac 1 vormt het hart van het systeem. Het bewaakt onder meer de aangesloten brandweer/ecavuatie-microfoons, alarmcontacten en de alarmactivering. FeVac 2 bewaakt de aangesloten (reserve)versterkers en de bekabeling van de luidsprekers. Dit systeem zoekt naar aardfouten, kortsluitingen en kabelbreuken.

Alarmberichten

Maximaal zestien FeVac�s 2 kunnen op één FeVac 1 worden aangesloten en bewaakt daarmee maximaal 96 versterker-/luidsprekerzones. In een noodsituatie kan de installatie tegelijkertijd verschillende alarmberichten doorgeven op verschillende locaties. Alarmmeldingen die via een microfoon worden verspreid kunnen voorrang krijgen op vooraf opgenomen berichten. Achtergrondmuziekjes en reclameboodschappen worden dan automatisch uitgeschakeld.

Geluidsbron

Digicall-III is ontworpen voor projecten met verschillende ruimten. De gebruiker kan met een regelaar in de wand de geluidsbron instellen en het volume afstellen. Een centraal omroeptableau laat in de verschillende ruimten een oproep horen. Door de modulaire opbouw kan het systeem worden uitgebreid. Zalen kunnen worden gekoppeld wanneer ze tijdelijk zijn samengevoegd. Op de bijbehorende wandbesturing DSCi-3 kan een microfoon of een extra geluidbron worden aangesloten.

Als luidspreker adviseert Bose onder meer de nieuwe FreeSpace 16EU met een vermogen van 16 watt bij 70 of 100 volt. Die voldoet ook aan NEN 2575 en wordt in het plafond gemonteerd. De luidspreker heeft een STI-waarde van 0,5. De afkorting staat voor Speech Transmission Index waarmee TNO de verstaanbaarheid van de weergegeven spraak vaststeld. Een waarde van 0,3 is slecht en een van 0,7 is goed.

Reageer op dit artikel