nieuws

Elke brand slaat een deuk in het imago van dakdekkers

bouwbreed Premium

nieuwegein – De dakdekkers zijn het beu de schuld te krijgen van elke brand waarbij een dak in vlammen opgaat. “Als weer eens een rookpluim opstijgt, is de conclusie snel getrokken. Ja hoor, het is weer zo laat. Alweer de dakdekkers”, verzucht directeur C. Woortman van brancheorganisatie Vebidak.

Branden zijn volgens Woortman de nachtmerrie van iedere serieuze dakdekker, want op de top van gebouwen is een drukte van belang. “Je vindt er loodgieters, installateurs en timmerlieden. Tot en met bliksembeveiligers en dakhoveniers toe”.

De dakbrand op een kerk in Nibbixwoud werd veroorzaakt door een loodgieter. Bij een brand in Zaandam wezen de vingers naar een installateur maar in werkelijkheid waren kwajongens de schuldigen.

Soms worden zelfs bewust risico�s genomen. Onder het motto: veiligheid mag vooral niets kosten.

“Wat dacht u van architecten die de esthetiek van details belangrijker vinden dan de brandveiligheid ervan? Heus, het gebeurt elke dag opnieuw. Welke architect kijkt naar het rapport van de Stichting Bouwresearch vol richtlijnen over brandveilig ontwerpen? Het rapport uit 1997 ligt wegens gebrek aan belangstelling in de aanbieding. Diep treurig”.

Omdat – ongeacht de veroorzaker – elke brand een deuk slaat in het imago van de dakdekkers, heeft Vebidak twee A4-tjes uitgegeven met informatie over brandveilig ontwerpen en uitvoeren. In de hoop op meer voorzichtigheid.

A. van den Engel denkt dat kierbeheersing een belangrijke bijdrage kan leveren aan meer veiligheid op het dak. Werken met onbrandbare materialen en het afzien van open vuur verkleint de kans op ongelukken. Het vullen van kieren en spouwen met een onbrandbare voegvulling die uitzet bij stijgende temperaturen, is wat Van den Engel betreft de sleutel tot optimale veiligheid.

Reageer op dit artikel