nieuws

Eendenveren isoleren daken en muren

bouwbreed

parijs – Techniek en natuur worden gecombineerd in Batiplum, een isolatiemateriaal van eendenveren. Het wordt als een donzen deken aan wanden en daken bevestigd. Op het innovatieconcours van de afgelopen week gehouden bouwbeurs Batimat in Parijs won het product een zilveren medaille.

Batiplum bestaat voor 70 procent uit eendenveren, die een hittebehandeling hebben ondergaan om alle ongerechtigdheden te verwijderen. De rest is voor 10 procent lamswol en voor 20 procent polyester als bindmiddel.

Batiplum is vriendelijk voor mens en milieu, zegt producent Nap�tural uit Sainte Hermine. Nap�tural werd in 2001 opgericht voor de productie van donzen vullingen voor dekens, kleding en meubels. Met Batiplum begeeft het zich voor het eerst op de bouwmarkt. Op het product is patent verleend.

Door de samenstelling wekt Batiplum geen allergieën op en kan het worden hergebruikt.

Het product reguleert de vochthuishouding in een gebouw of woning en isoleert warmte en geluid. De veren en de wol hebben een ademende functie. Ze kunnen een grote hoeveelheid vocht uit de lucht opnemen, veren tot wel 70 procent van het eigen gewicht, zonder de isolerende kwaliteit te verliezen. Voor wol is dit percentage 30. In drogere periodes staan ze het vocht langzaam weer af.

Er zijn twee series Batiplum, één voor daken van 60, 80, 100 en 150 millimeter dik en één voor 40, 60 en 80 millimeter dikke wanden. Het thermisch vermogen is 0,033 watt. Voor de geluidsisolatie bij een 40 millimeter dikke muur geldt 39 decibel.

Het materiaal wordt op rollen geleverd. De verwerker kan het eenvoudig op maat snijden. Het kan direct tegen wand of dak worden bevestigd; er is geen speciale beschermingslaag nodig.

Reageer op dit artikel