nieuws

Duitsers zonder termo-ondergoed vervalsen concurrentie

bouwbreed Premium

groningen – Duitse bouwbedrijven die in Noord-Nederland actief zijn houden zich niet aan de Arbowet. Op die manier wordt stevig op de kosten bespaard waardoor eerlijke concurrentie met Nederlandse collega�s niet meer mogelijk is. Dat zeggen FNV Bouw en de regio-afdeling van Bouwned. Volgens de vakbond verzuimen de Duitse werkgevers hun mensen te voorzien van […]

groningen – Duitse bouwbedrijven die in Noord-Nederland actief zijn houden zich niet aan de Arbowet. Op die manier wordt stevig op de kosten bespaard waardoor eerlijke concurrentie met Nederlandse collega�s niet meer mogelijk is. Dat zeggen FNV Bouw en de regio-afdeling van Bouwned. Volgens de vakbond verzuimen de Duitse werkgevers hun mensen te voorzien van verplicht materiaal zoals helmen, schoenen met stalen neuzen en bij koud weer thermo-ondergoed. Daarnaast zou ook het steigermateriaal dat gebruikt wordt vaak van slechte kwaliteit zijn.

Regio-manager Jan Bits van Bouwned wil dat de arbeidsinspectie de bouwplaatsen waar Duitsers aan het werk zijn onder de loep neemt. “Wij hebben als werkgevers sterk geïnvesteerd in goede werkomstandigheden. Anderen moeten daar dan niet op gaan concurreren. Zij zullen zich ook aan de regels moeten houden.”, stelt hij.

Volgens vakbondsvrouw A. Farigu van FNV Bouw werken de meeste Duitsers wel legaal in Nederland. “Binnen Europa kan iedereen overal gaan werken. Dat hebben we nu eenmaal zo afgesproken.” Zij benadrukt dat daarbij wel dezelfde voorwaarden moeten gelden. “De regels moeten voor iedereen gelden”. Net als Bits roept zij de arbeidsinspectie op om strenger te controleren in de noordelijke provincies.

De Duitse bouwers zouden vooral in Oost-Groningen actief zijn. In dat gebied worden met name voor particuliere opdrachtgevers woonhuizen neergezet.

Reageer op dit artikel