nieuws

De ezel en de steen

bouwbreed Premium

Het is een oude zegswijs: �een ezel stoot zich in �t gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen�. In de praktijk blijkt dat menigeen dit opvat als een vrijbrief tweemaal of vaker dezelfde fout te maken. Wie wil er immers een ezel zijn. Donderdag bleken die in ruime mate vertegenwoordigd op de Dag van het Aandeel […]

Het is een oude zegswijs: �een ezel stoot zich in �t gemeen geen tweemaal aan dezelfde steen�. In de praktijk blijkt dat menigeen dit opvat als een vrijbrief tweemaal of vaker dezelfde fout te maken. Wie wil er immers een ezel zijn.

Donderdag bleken die in ruime mate vertegenwoordigd op de Dag van het Aandeel van de Vereniging van Effectenbezitters. Internetinvesteerder Roel Pieper stak daar de loftrompet over ICT-aandelen, met name Google, de overbekende zoekmachine.

Volgens goeroe Pieper was er een eind gekomen aan de vrije val in de ICT-sector en werd het dus hoog tijd voor de voornamelijk bejaarde beleggers om hun geld te steken in Google. Toen een aanwezige hem vroeg of een koers-winstverhouding van 100 niet wat veel was, betoogde Pieper dat het nog wel eens te laag zou kunnen zijn.

De VEB-gangers bleven echter sceptisch staan tegenover de gouden bergen die Pieper beloofde. Ze kenden uit het nog niet zo lange verleden maar al te goed de mooie praatjes over de nieuwe economie. Miljardenschulden maken, geen winsten draaien maar wel enorme aandeelhouderswaarde kunnen creëren, niemand die het nu nog gelooft. Het feit dat Pieper zelf een belang heeft in Google zal de argwaan zeker niet verminderd hebben.

Wereldwijd gezien lijkt een soortgelijk effect op te treden. De economie in de VS toont deze maand een enorme groei. Normaal gesproken leidt dat op Wallstreet tot hectische taferelen met sterke koersstijgingen. Nu niet.

De regering Bush heeft in korte tijd het begrotingstekort weer omhoog laten vliegen. De voor tweederde van consumentisme afhankelijk economie van de VS is mede daardoor een afbetalingseconomie geworden. Net als tijdens de nieuwe economie-hype de ICT-bedrijven op de pof leefden, zo doet de Amerikaanse economie dat ook. Het is afwachten of dat lang vol te houden is.

De opmerkingen in Europa dat ons werelddeel de prestaties van de Amerikaanse economie niet kan evenaren, behoeven daarom ook tot afgunst te leiden. Een zeepbel kan maar al te gemakkelijk uit elkaar spatten.

Op de Europese beurzen overheerste praktisch de hele week het optimisme. De verwachtingen uit de VS waren goed, dus ook de Europese beurzen trokken aan. Pavlov is terug op de beursvloer wat dit betreft.

Vrijdag echter overheerste de teleurstelling dat Wallstreet wat lauw had gereageerd op het groeicijfer van 7,2 procent in de VS. Het bleek een steen in de vijver waar menig ezel eens treurig naar ging zitten staren.

ABN Amro redde de AEX praktisch in zijn eentje. Het zal Rijkman Groenink echter wel wat zijn tegengevallen dat na de enorme winststijging die hij aankondigde, de koerswinst slechts een luttele 2 procent bedroeg.

De bouwaandelen trokken zich er als gebruikelijk weer weinig van aan. Het was in zijn algemeenheid het gekende dubbeltjeswerk.

Als er al uitzonderingen zijn dan kan Grontmij genoemd worden dat in zo�n twee weken tijd een 8 procent pakte. Ook Boskalis vertoont al weer langere tijd een gestaag stijgende lijn. Ongetwijfeld zitten er bij die aandelenkopers recidivisten. Dat zijn dan tenminste geen ezels.

Reageer op dit artikel