nieuws

De economische wanorde

bouwbreed Premium

Het blijven onzekere tijden. Neem bijvoorbeeld de Verenigde Staten, de voorvechter van economische vrijheid en blijheid. Zo in de aanloop naar de presidentsverkiezingen wordt hoe langer hoe duidelijker dat het protectionisme hoogtij gaat vieren. Wat moet je ook als zittend president die weet dat zijn verkiezingskas voor een belangrijk deel door het bedrijfsleven gevuld zal […]

Het blijven onzekere tijden. Neem bijvoorbeeld de Verenigde Staten, de voorvechter van economische vrijheid en blijheid. Zo in de aanloop naar de presidentsverkiezingen wordt hoe langer hoe duidelijker dat het protectionisme hoogtij gaat vieren. Wat moet je ook als zittend president die weet dat zijn verkiezingskas voor een belangrijk deel door het bedrijfsleven gevuld zal moeten worden.

Maar ondertussen weet de VS zo langzamerhand iedereen in de wereld tegen zich in het harnas te jagen. Zelfs China dreigt nu met een handelsoorlog.

De houding van de VS op dit moment getuigt dan ook van kortzichtige kortermijnpolitiek die op langere termijn alleen maar schadelijk kan zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de verouderde staalindustrie die alleen maar dankzij protectie het hoofd boven water kan houden. In Engeland en IJmuiden weten ze inmiddels maar al te goed waar het uiteindelijk op uit kan draaien als je verouderde industrie kunstmatig in leven houdt.

Dat het protectionisme zo langzamerhand te gortig wordt, blijkt wel uit de woorden van Fed-baas Alan Greenspan die er op zijn oude dag niet voor terugdeinst Bush te waarschuwen. Of die intelligent genoeg is om de waarschuwing ter harte te nemen, moet echter worden betwijfeld.

In Europa zitten we echter maar mooi met de economische wanorde. De euro loopt bijna tegen de 1,20 dollar. En de voorzichtige groei wordt telkens weer verstoord door onverwachte gebeurtenissen.

Zo hebben we nu weer de terreuraanslagen in Turkije tegen Engelse doelen. Het maakt de belegger alleen maar schichtig.

Dat was ook zichtbaar in de AEX die de verliezen beperkt kon houden en zelfs weer wat opveerde. Bij gebrek aan bedrijvennieuws konden beleggers niet anders dan reageren op ander nieuws en zoals iedereen weet regeert dan de emotie.

Dat geldt minder voor de bouw, waar staal en beton kennelijk leiden tot een zekere nuchterheid. Die blijkt te leiden tot slechts geringe koersveranderingen.

De prijs van Scenter voor het meest duidelijk beleid heeft Ballast Nedam bijvoorbeeld nog niet de stoot omhoog gegeven.

BAM en Boskalis blijven beide zo rond de 22 respectievelijk 21 euro zweven. De belegger vindt het zo wel even mooi en wacht op goed nieuws.

Want dat mooi nieuws tot hogere koersen kan leiden weet Ajax inmiddels als geen ander. De wereldpartij van Wesley Sneijder deed het aandeel 4,5 procent stijgen.

Reageer op dit artikel