nieuws

Complex Mauritsweg onder vuur

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – De Rotterdamse Welstandscommissie wil vooralsnog niet akkoord gaan met plannen van De Wilgen Vastgoed voor een complex van 70.000 vierkante meter op de kop van de Mauritsweg. Het 70 meter hoge multifunctionele bouwwerk zou bioscoop Calypso, de Pauluskerk en het Holiday Inn Hotel moeten vervangen.

De kritiek van de Welstandscommissie betreft vooral de omvang van het plan, ontworpen door de Britse architect William Alsop. Die zou niet passen bij de schaal van de herenhuizen aan de Westersingel en niet bijdragen aan het architectonische evenwicht in de drukbebouwde omgeving rond het Schouwburgplein. Verder vreest de commissie de schaduwwerking op nabijgelegen terrassen.

“De plannen moeten worden aangepast,” verklaart M. van Daal van De Wilgen Vastgoed – sinds kort enige eigenaar van de panden. “Maar we gaan met onverminderd enthousiasme verder.” Volgens hem is het onvermijdelijk dat de drie wederopbouwpanden worden gesloopt. “Het hotel draait verlies, de bioscoop is niet meer als zodanig in gebruik en de Pauluskerk voldoet niet eens meer aan de bouwregelgeving.”

Calypso is sinds 2001, toen het tijdelijk hoofdkwartier werd voor Rotterdam Culturele Hoofdstad, in gebruik voor feesten en horecafuncties. De Pauluskerk heeft een verslaafdenopvang.

Tegen geschatte stichtingskosten tussen 100 en 150 miljoen euro wil De Wilgen een bebouwing in twee hoofdvolumes realiseren. Naast een toren van 70 meter moet een langgerekte bebouwing verrijzen langs de Mauritsweg die in hoogte afloopt. Tekeningen tonen een opening tussen beide delen, die het achtergelegen Schouwburgplein opent in de richting van de Westkruiskade.

Het plan voorziet in 10.000 vierkante meter kantoren, met winkels en horeca op de begane grond. Vanaf een hoogte van 20 meter zijn woningen gepland. De totaal 375 appartementen passen in het streven van het gemeentebestuur naar meer stadswoningen. Onder en achter het gebouw is ruimte voor 620 parkeerplaatsen.

De gevel wil de architect aankleden met telkens verspringende glazen delen. Bureau Alsop, eerder verantwoordelijk voor het plan met de �champagneglazen� voor Rotterdam Centraal Station, spreekt van een �kristallijnen huid�. “Welstand heeft zich daarover niet uitgelaten,” onderstreept Van Daal.

Reageer op dit artikel