nieuws

Commissie zet licht op groen voor ADO-stadion

bouwbreed Premium

den haag – De Provinciale Planologische Commissie (PPC) in Zuid-Holland heeft gisteren in principe het licht op groen gezet voor de bouw van het ADO-stadion op het Forepark in Den Haag. Ze stemde, onder voorbehoud van een aatal aanpassingen, in met het voorontwerp-bestemmingsplan voor het gebied, dat de bouw van het complex mogelijk maakt.

Ministerie Peijs van Verkeer en Waterstaat had in een eerder stadium de huidige plannen voor nieuwbouw van het ADO-stadion afgekeurd. In een brief aan de gemeente Den Haag en de PPC had de minister laten weten de gevolgen voor verkeer en vervoer niet duidelijk te vinden en dat over de luchtkwaliteit in de omgeving van het stadion nog belangrijke vragen onbeantwoord waren gebleven.

Voor de gemeente Den Haag was de brief van Verkeer en Waterstaat geen reden tot paniek. “Formeel kan het ministerie de bouw van het stadion niet tegenhouden, maar wel de besluitvorming van de provincie beïnvloeden. De provincie heeft het laatste woord,” aldus een woordvoerder vóór de commissievergadering. Medewerking van Verkeer en Waterstaat is echter wel nodig om de ruimere afritten van de A4 en de A12 gedaan te krijgen.

Zoals eerder gemeld zijn er zorgen over de slechte luchtkwaliteit in de omgeving van het nieuwe stadion. Eerder al stelde de provincie – op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – dat de luchtkwaliteit hier dermate slecht is dat er geen �kwetsbare groepen� in het stadion mogen sporten. Daarom mogen amateurs en kinderen er niet voetballen, maar profs wel omdat het hun werk is. Om die reden wordt ook de vestiging van een kinderopvang bij het stadion uitgesloten. Momenteel laat de gemeente een nieuw onderzoek uitvoeren naar de luchtvervuiling.

Het stadion, dat voor 27,5 miljoen euro wordt gebouwd door Ballast Nedam, is naar verwachting in de loop van 2005 klaar en biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. De huidige bedrijven op het Forepark, bij het Prins Clausplein, hebben overigens bezwaren tegen de komst van ADO. Ze vrezen ongeregeldheden.

Reageer op dit artikel