nieuws

Brinkhorst: Onderzoeken bouwfraude snel afronden

bouwbreed

den haag – Minister Brinkhorst (economische zaken) wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het Openbaar Ministerie haast maken met hun onderzoeken naar bouwfraude.

De bewindsman beseft dat mogelijke boetes als een zwaard van Damocles boven de bouw hangen. Bovendien vormen ze een hindernis op de ingezette weg naar goede verhoudingen tussen overheid en bouwsector.

Volgens Brinkhorst zal de NMa spoedig tot afronding van haar onderzoek komen. “Van de nieuwe directeur-generaal Kalbfleisch weet ik dat hij met zijn mensen alles op alles zet om sanctiebesluiten zo snel mogelijk af te ronden. Hij heeft mij verzekerd dat dit zo mogelijk voor het eind van dit jaar.”

De minister vertrouwt er bovendien op dat de bouwfraudezaken bij justitie de nodige prioriteit krijgen. Hoe sneller het dossier wordt gesloten, des te sneller kan weer vooruit worden gekeken, meent Brinkhorst. “We hebben het over een bedrijfstak met 85.000 ondernemingen, waarin een half miljoen mensen werken. Zij verdienen het niet besmet te worden verklaard door dubieuze praktijken in hun sector.”

Woordvoerder S. Bierling van de NMa bevestigt desgevraagd dat de kartelautoriteit ernaar streeft dit jaar nog een aantal sanctiebesluiten op te leggen. Het gaat om zaken waarin eerder al rapport is opgemaakt tegen bouwbedrijven. “Dat zullen er waarschijnlijk vijf zijn”, aldus Bierling. Zij ontkent dat daarmee het onderzoek van de NMa klaar is. “Er zullen zeker nog nieuwe rapporten worden opgemaakt. De bouw is nog niet van ons af.”

Volgens Bierling bepaalt de bouw vooral ook zelf hoelang de NMa nog nodig heeft om tot afronding te komen.

Voorzitter E. Brinkman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) hoopt nog altijd dat met een algehele schikking een punt achter de bouwfraude kan worden gezet. “De bouwbedrijven steken liever extra geld in de vakopleiding dan dat ze forse boetes betalen. Misschien is dat een idee om over na te denken?”

Reageer op dit artikel