nieuws

Bedrijfsleven moet ruzie kopieeraanslag zelf oplossen

bouwbreed Premium

den haag – Het bedrijfsleven en de Stichting Reprorecht moeten zelf tot een oplossing komen in hun patstelling over de kopieeraanslag. Dat vindt minister Donner (justitie). Hij is evenwel bereid een bemiddelende rol te spelen. Bedrijven en de stichting Reprorecht liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch over de vergoedingen voor het maken […]

den haag – Het bedrijfsleven en de Stichting Reprorecht moeten zelf tot een oplossing komen in hun patstelling over de kopieeraanslag. Dat vindt minister Donner (justitie). Hij is evenwel bereid een bemiddelende rol te spelen.

Bedrijven en de stichting Reprorecht liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch over de vergoedingen voor het maken van kopieën van auteursrechtelijk beschermd werk. De aanslagen die de stichting eerder dit jaar de deur uitdeed, leidde tot een stroom van bezwaren, vooral ook uit de bouwsector. De heffingen zouden niet alleen veel te hoog zijn, maar ook de administratieve lastendruk verhogen.

Donner benadrukte gisteren in de Tweede Kamer dat de inning een zaak is van privaatrechtelijke partijen en niet van de overheid. Hij vindt dat de bedrijven en Reprorecht moeten zoeken naar afspraken die zij per branche of zelfs per bedrijf kunnen maken.

Jaarlijks worden er volgens Donner twintig miljard kopieën gemaakt in Nederland waarvan er bijna twee miljard auteursrechtelijk beschermd zijn. Bedrijven plukken via kopieën indirect de vruchten van dat werk. Via de heffing krijgen de auteurs zelf alsnog een vergoeding voor hun werk.

MKB Nederland en VNO NCW vinden dat de kopieeraanslag maximaal 10 miljoen euro mag bedragen. Reprorecht gaat uit van een opbrengst van 70 miljoen euro.

Reageer op dit artikel