nieuws

Amersfoorts college valt over baggerdepot Vathorst

bouwbreed Premium

amersfoort – Het college burgemeester en wethouders van Amersfoort is afgelopen week opgestapt, omdat er te weinig vertrouwen zou zijn vanuit de raad over de behandeling van het baggerdossier bij de wijk Vathorst. Eerder al ruimde CDA-wethouder I. Geluk het veld nadat een motie van wantrouwen over hetzelfde onderwerp niet werd aangenomen.

De gemeenteraad verzocht de wethouders later het ontslag uit te stellen in het belang van een goed bestuur voor de stad. Zij zegden toe in elk geval tot 16 december aan te blijven.

Alle elf raadspartijen maakten bij de laatste verkiezingen duidelijk niet voor het door de provincie aangewezen baggerdepot in Amersfoort te zijn. Dat depot zou moeten komen vlakbij de Vinex-locatie Vathorst, waar 11.000 woningen worden gebouwd.

Om aanwijzing door de provincie te voorkomen, besloot de raad eind augustus in te stemmen met een wijziging van het bestemmingsplan dat nodig was voor vestiging van het depot. Dat gebeurde op twee voorwaarden: er zou geen 92 maar 33 hectare gebruikt worden voor baggerstort, en alle partijen moesten zoeken naar alternatieven.

De onduidelijkheid die ontstond toen de provincie de voorwaarden van tafel probeerde te vegen, leidde tot het vertrek van het college.

Nog voor het CDA een motie kon indienen, concludeerde loco-burgemeester J. de Wilde dat er te weinig vertrouwen in het college was om door te gaan.

De wethouders blijven voorlopig aan tot 16 december.

Reageer op dit artikel