nieuws

Ameland kritiseert overheid voor dichtslibben vaargeul

bouwbreed Premium

den haag – De gemeente Ameland is boos op Rijkswaterstaat omdat die de vaargeul naar het waddeneiland niet goed onderhoudt. De veerboten van rederij Wagenborg hebben inmiddels al voor 50.000 euro schade opgelopen omdat de geul niet breed en diep genoeg is.

Dat hebben burgemeester P. Verhoeven van Ameland en een woordvoerder van de de rederij gisteren gezegd. Burgemeester Verhoeven vindt dat Rijkswaterstaat zich niet aan de afspraken houdt.

De vaargeul is volgens hem 60 tot 70 centimeter minder diep dan afgesproken. “Wij sluiten een gang naar de rechter niet uit”, aldus Verhoeven.

Volgens de burgemeester kan baggeren geld opleveren als bruikbaar zand naar boven komt. Tussen Ameland en Holwerd ligt alleen slib en daarom zou Rijkswaterstaat Ameland links laten liggen.

Minister Peijs (verkeer) komt binnenkort naar het eiland om over de aanbesteding van de veerverbinding te praten. De reder wil snel een oplossing. “Onze goede naam loopt schade op omdat we de dienstregeling niet kunnen uitvoeren.”

Na afloop van een overleg met Wagenborg afgelopen week heeft directeur Hoogland van Rijkswaterstaat Noord-Nederland erkend dat het probleem bestaat. Volgens hem slibt de vaargeul door natuurlijke omstandigheden sneller dicht. Rijkswaterstaat heeft daarom het budget voor het baggeren van de vaargeul voor komend jaar verdubbeld tot 600.000 euro, aldus Hoogland. (anp)

Reageer op dit artikel