nieuws

Alleen wind kan nog roet in het eten gooien

bouwbreed

düsseldorf – Meer dan 180 meter lang, 18 meter hoog en 1600 ton zwaar is de dakspant, die Mammoet dit weekeinde volgens de Koersk-methode naar 45 meter hoogte tilt. Het vakwerkspant ondersteunt het schuifdak van een multifunctioneel stadion op het terrein van Messe Düsseldorf.

Zowel tijdens de hijsklus als in de gebruiksfase vormt de windkracht de belangrijkste ontwerpparameter.

Het schuifdak – dat lijkt op dat van de Amsterdam-Arena – komt te rusten op twee enorme dakspanten, waarvan de eerste vorig weekeinde al op zijn plaats is gebracht. Dat gebeurde stiekem, zonder pers. En dat terwijl de succesvolle hijsmethode werd toegepast, waarmee Mammoet ook de Russische onderzeeër Koersk van de bodem lichtte. Een deel van het daarbij gebruikte hijsequipment is ook in Düsseldorf ingezet. Soms werd er getwijfeld aan de haalbaarheid van de hijsklus. “Der Wind”, is de kort maar krachtige verklaring van T.J. Godehardt van hoofdaannemer Walter Bau AG. Godehardt is technisch directeur bij de bouw van het stadion.

Te veel wind tijdens het hijsen kan gevaarlijke situaties opleveren, zo licht hij toe, ook al is theoretisch tot windkracht 12 voldoende veiligheid ingebouwd. Een Duits ingenieursbureau rekende vooraf 250 veiligheidsscenario�s door om de grenssituaties te kunnen inschatten.

Weekendklus

Om de overige bouwwerkzaamheden zo min mogelijk te verstoren worden de dakspanten buiten de normale arbeidsuren ingehesen. Dat betekent op vrijdagochtend beginnen met voorbereidende werkzaamheden en op zaterdag en zondag het feitelijke hijswerk en het verschuiven van het 1600 ton zware vakwerkspant. Doordat de eerste spantplaatsing succesvol is verlopen kan eindelijke ruchtbaarheid worden gegeven aan het project, zodat de benadering dit weekeinde geheel anders wordt.

Als de weersverwachting goed is wordt zondag het tweede spant ingehesen en mogen de media en het publiek daar, op gepaste afstand, volop van meegenieten.

Volgens directeur verkoop en projectmanagement bij staalconstructiebedrijf Hollandia K. van der Burg is het weerbeeld de komende dagen gunstig voor het hijswerk. Maar stel dat het weer omslaat en storm wordt verwacht, dan moet het werk niet zodanig zijn gevorderd dat er geen weg meer terug is.

“Stel dat het 1600 ton zware spant twee weken lang half boven het stadion moet blijven hangen. Dan kan een flinke storm het spant gevaarlijk in beweging brengen. Het hangt immers als een 180 meter lang �touwtje� tussen de twee hijsbokken in en zo�n touwtje wil in de wind een ronddraaiende beweging gaan maken”, verklaart Van der Burg.

Omdat de vakwerkspanten straks half boven het dak uitsteken, is ook voor die situatie een uitgebreide windberekening gemaakt.

Bij de aanbesteding van het stadion vormden Hollandia en Walter Bau AG een combinatie, waarbij het staalconstructiebedrijf zorgde voor ontwerp en levering van de complete schuifdakconstructie. De totale dakconstructie heeft een oppervlak van 235 bij 201 meter en en weegt 8000 ton wegen.

Eigen ontwerp

Het ontwerp is gemaakt door de eigen engineeringafdeling. Van der Burg: “Dat heeft als groot voordeel dat we de spanten konden afstemmen op de wijze van transport. Zowel Hollandia als de Messe Düsseldorf liggen aan het water, zodat we grote delen voorgemonteerd hebben aangevoerd, tot lengtes van 40 meter en gewichten van 65 ton of meer.”

De beide stalen spanten zijn op een werkveld aan de kop van het stadion samengebouwd uit elk ongeveer 100 onderdelen. Daarmee is in juni van dit jaar begonnen. Tegelijkertijd werkte Walter Bau aan de betonnen ruwbouw van het stadion. “Deze gelijktijdige aanpak heeft ons veel tijd bespaard, zodat we ons aan het ambitieuze tijdpad kunnen houden,” concludeert Godehardt.

In augustus 2004 moet het 218 miljoen euro kostende stadion worden opgeleverd, na iets meer dan anderhalf jaar bouwactiviteit.

Centraal gelegen

Het multifunctionele stadion wordt in opdracht van de stad Düsseldorf gebouwd door Walter Bau-AG in samenwerking met Dywidag en ABB Gebäudetechnik AG. Het ontwerp is van JSK Architekten. Het stadion komt op het uitgebreide beurscomplex van Messe Düsseldorf. Het vliegveld van Düsseldorf ligt op een kleine 3 kilometer afstand.

Tijdens sportwedstrijden biedt het stadion plaats aan ruim 50.000 bezoekers, bij popconcerten en dergelijke kan dat aantal oplopen tot 65.000. Er is veel plaats ingeruimd voor skyboxen en zakenclubs. Onder het stadion komen ruim 1100 parkeerplaatsen. Pal ernaast komt een driesterrenhotel met 256 kamers.

Reageer op dit artikel