nieuws

Aedes: Zet nieuwbouwplannen koopwoning om in huurhuis

bouwbreed

utrecht – Aedes wil de nieuwbouwplannen voor koopwoningen omzetten in huurhuizen. Dat zei voorzitter W. van Leeuwen van de belangenorganisatie van woningbouwcorporaties gisteren tijdens het ledencongres in Utrecht. De maatregel moet de vastgelopen woningmarkt weer vlottrekken.

De vraag naar betaalbare huurwoningen is sterk gestegen door de hoge prijzen op de koopwoningmarkt en de slecht draaiende Nederlandse economie. Voor koopwoningen bestemde bouwgrond blijft hierdoor braakliggen. Ontwikkelaars starten volgens Aedes-voorzitter van Leeuwen pas als een groot deel van de geplande huizen verkocht is. En dat lukt niet door de huidige slechte markt.

“Zo�n vertraging is gezien de krapte op de woningmarkt niet uit leggen”, stelt Van Leeuwen. Hij wil met gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars om de tafel gaan zitten om de plannen te veranderen. Huurwoningen hoeven niet verkocht te worden waardoor het project direct kan beginnen.

Omschakeling

De omschakeling is alleen mogelijk wanneer alle partijen water bij de wijn doen, betoogt de Aedes-voorman. “Projectontwikkelaars nemen genoegen met minder winst, gemeenten komen met lagere grondprijzen en voor woningcorporaties kan het betekenen dat de nieuwbouw in eerste instantie niet rendabel is.”

Het verhuren van onverkochte nieuwbouwwoningen is volgens Aedes een andere manier om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen. De woning zou dan later, wanneer de economie weer een beetje op gang is gekomen, alsnog verkocht kunnen worden aan de zittende huurder. Volgens van Leeuwen van Aedes gaat het hierbij om het segment dure en middeldure huurwoningen.

Het pleidooi om koopwoningen in de verhuur te doen is ook al gehouden door de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties (AFWC). De hoofdstedelijke belangenclub vroeg de lokale gemeentebestuurders daarbij om een grondprijsverlaging. Anders zou het verlies op de koopwoningen te groot zijn.

De voorstellen van de AFWC worden gesteund door collegepartij PvdA die 10 miljoen euro uit wil trekken om op deze manier de Amsterdamse woningbouw vlot te trekken.

Projectontwikkelaars

Neprom, de belangenorganisatie van projectontwikkelaars, heeft al laten weten niet zo gelukkig te zijn met de voorstellen. Directeur J. Fokkema stelt voor om de grondprijs voor koopwoningen te verlagen zodat deze betaalbaar worden.

Bij huurwoningen is de grond veel goedkoper. Een ander alternatief is om het grondbedrijf van de gemeente pas af te laten rekenen als de woning verkocht is. Fokkema: “Dat neemt een aanzienlijk deel van het risico weg waardoor ontwikkelaars makkelijker aan de slag gaan”.

Reageer op dit artikel