nieuws

Aanbestedingsrichtlijn EU komt vertraagd

bouwbreed Premium

brussel – De Europese aanbestedingsrichtlijn loopt hooguit vertraging op, maar zal er zeker komen. Daarvan zijn de Europarlementariërs Manders (VVD) en Doorn (CDA) overtuigd.

In een vraaggesprek in het AVBB-blad Bouwnieuws laten beide heren weten dat er nog enkele struikelblokken zijn waarover het Europese Parlement en de Raad van ministers nu aan het onderhandelen zijn. Maar, zo is hun stellige overtuiging, daar komen beide kampen wel uit.

De onderhandelingen zijn een gevolg van de aanname van enkele amendementen door het Europese Parlement die de Raad van ministers niet ziet zitten. Daarop volgt dan de zogeheten conciliatieprocedure waarbij parlement en raad overleggen over eventuele compromissen.

Een van de punten gaat over de toelatingscriteria bij aanbestedingen. Het Europese Parlement toonde zich daar sterk voorstander van milieu- en sociale eisen die aan aanbieders gesteld zouden kunnen worden. De raad vindt daardoor de richtlijn te gecompliceerd worden.

Het tweede struikelblok is het kwalificatiesysteem. Moet dat een rigide systeem zijn zoals België dat kent of moet er juist flexibiliteit in zitten. Het parlement wil het eerste, de Raad het Tweede. Manders en Doorn zijn het met de ministers eens al was het maar omdat in een rigide systeem het midden- en kleinbedrijf feitelijk buitenspel wordt gezet.

Daarnaast wordt nog gesteggeld over de formulering van artikelen, zoals economisch meest voordelige aanbieding. Daar komen partijen volgens de Europarlementariërs wel uit. Zij adviseren de bouw dan ook hun energie niet te verspillen aan lobbywerk in Brussel, maar nationaal aan de slag te gaan.

Als de aanbestedingsrichtlijn eenmaal de eindstreep gehaald heeft, moet hij worden vertaald in Nederlandse regelgeving. “Ik hoop wel dat men ervoor oppast niet weer het braafste jongetje van de klas te worden. De Nederlandse bouw heeft het al moeilijk genoeg. Het is nu zaak om eerst brood op de plank te krijgen. Uiteraard moet transparantie van de aanbesteding daarbij wel voorop staan”, aldus Manders.

Reageer op dit artikel