nieuws

A5 adembenemend hoogstandje

bouwbreed Premium

schiphol – Morgen wordt de A5 opengesteld voor het verkeer. Menig forens zal de eerstkomende dagen even de adem inhouden als hij in volle vaart op zon kanjer afrijdt. Het is veel spectaculairder dan bij de huidige taxibaan over de verkeersweg. Ook de snelweg en de onderdoorgang zijn overigens het bekijken waard.

De A5 moet de A4 en A9 bij Schiphol ontlasten en zodoende de doorstroming bij knooppunt Badhoevedorp bevorderen. De nieuwe weg ligt tussen Zwanenburgbaan en de nieuwe Polderbaan in en loopt daar evenwijdig mee. Angst dat piloten de weg voor een landingsbaan aanzien hoeven we niet te hebben, want de weg ziet er van bovenaf heel anders uit. Bovendien kreeg hij speciale verlichting, die piloten niet verblind.

Het is één van de bijzonderheden van het ontwerp (architecten Zwarts & Jansma) en de realisatie (Bouwteam A5).

De invloed van het architectenduo is goed af te lezen aan de gebogen vormen van bijvoorbeeld de geluidsschermen en de slankheid van de viaducten. Om die visuele rankheid te bereiken, kreeg de betonnen randconstructie de bolvorm van een Jumbojet-neus. De rand loopt in hoogte weg van 40 centimeter naar een dikte van 1 meter op de plaats waar het feitelijke dek begint. Juist door die slankheid ontstaat het spectaculaire gezicht op de passerende vliegtuigen.

Kopieerwerk

De ongeveer 300 meter lange tussenwand draagt niet alleen het rolbaanviaduct, maar ook een dienstweg.

Bovendien is zowel in het ontwerp als de uitvoering van fundering en wanden rekening gehouden met de aanleg van een tweede taxibaan, waarvoor eigenlijk alleen de viaduct-bovenbouw nog ontbreekt. Bij de zijwanden van de bijna 900 meter lange onderdoorgang is heel wat kopieerwerk toegepast, met de bijbehorende wapenings- en bekistingstechnische voordelen.

Er zijn steeds vier elementen helemaal gelijk van vorm. De in het werk gestorte elementen verschillen eigenlijk alleen in hoogte, afhankelijk van hun plek in de wand, aldus projectingenieur H. Van Krieken van Oranjewoud. Daardoor ontstaat een strak en ritmisch beeld. Het tegelwerk op de zijwanden is hittebestendig en voorzien van mozaïek met landende en stijgende vliegtuigen.

Reageer op dit artikel