nieuws

Waterbeheerders in de stad krijgen goed hulpmiddel

bouwbreed Premium

deventer – De resultaten van het project DayWater voor het ontwikkelen van een adaptief beslissingsondersteunend systeem (ADSS) voor waterbeheerders zijn door mogelijke gebruikers in Nederland uiteindelijk gunstig ontvangen, maar kritiek blijft overheersen.

Dat is gebleken op een workshop voor twintig Nederlandse waterbeheerders georganiseerd door advies- en ingenieursbureau Tauw. Behalve bekendheid geven aan het door de Europese Unie gesubsidieerde project, ging het ook om toetsing van de ingeslagen richting en de resultaten van het project tot nu toe.

Heerste bij sommigen in het begin nog scepsis over de ambitie een systeem te ontwikkelen dat geschikt moet zijn voor gebruik van stedelijke omgevingen in heel Europa, naderhand bleken velen die te hebben laten varen. Velen van de deelnemende waterbeheerders gaven zich op om als het zover is een testversie van het model te beproeven.

Aan de ontwikkeling van het adaptieve beslissingsondersteunend model werken behalve Tauw ook universiteiten uit Frankrijk, Engeland, Zweden, Denemarken, Tsjechië, Griekenland en een adviesbureau uit Duitsland mee.

Het ADSS bestaat vooral uit voorbeelden en kenmerken van oplossingen waarmee de stedelijke waterbeheerder wordt ondersteund. Behalve een technische insteek heeft het project ook een maatschappelijk aspect. Dat blijkt bij implementeren van technische maatregelen in contact met bijvoorbeeld bewoners. Tauw is door de initiatiefnemers tot het project benaderd vanwege de expertise van dit bureau op gebied van de interactie van techniek en maatschappij.

Het project loopt nu een jaar. Over twee jaar moet het model er kunnen worden gepresenteerd.

Reageer op dit artikel