nieuws

Vliegveld Valkenburg krijgt nog jaar respijt

bouwbreed Premium

den haag – Sluiting van vliegkamp Valkenburg kan niet per 1 januari 2004. Een ruime meerderheid verwees het plan van minister Kamp (defensie) naar de ijskast. Daarmee zijn ook de woningbouwplannen voor het terrein op de lange baan geschoven.

De meerderheid van de Tweede Kamer vraagt meer duidelijkheid over het lot van de Orion-patrouillevliegtuigen die nu op de vliegbasis staan. De VVD pleit voor behoud van de vliegtuigen.

Het CDA denkt aan een samenwerking met Duitsland, of er moet een “solide alternatief” komen voor de verkenningsvluchten die ze uitvoeren, zei R. Kortenhorst in het debat over de bezuinigingen bij Defensie. In elk geval is sluiting vanaf begin volgend jaar te snel, vindt het CDA. De liberalen menen dat Valkenburg hoe dan ook open moet blijven. “Het kabinet moet een eigen vliegveld hebben. Valkenburg is de parel in de Kroon”.

De PvdA is voor sluiting, maar tegen de verkoop van alle Orions. Deze kunnen volgens de grootste oppositiepartij verhuizen naar een basis in Noord-Duitsland. Defensie zou dan met de oosterburen een squadron kunnen vormen.

De sluiting van Valkenburg op 1 januari volgend jaar is gewoonweg niet aan de orde, vatte D66-woordvoerder B. Bakker de discussie samen.

Reageer op dit artikel