nieuws

Verkooptijd van woningen loopt op tot 73 dagen

bouwbreed Premium

nieuwegein ­ De tijd die noodzakelijk is voor de verkoop van een woning, is in het derde kwartaal met 14 procent opgelopen tot 73 dagen. Dat blijkt uit een analyse van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In de maanden juli tot en met september zagen de NVM­makelaars ten opzichte van het voorjaar de transacties met 2 procent afnemen tot 32.402 woningen. Vrijstaande woningen stonden gemiddeld 114 dagen te koop. Tussenwoningen en appartementen gingen respectievelijk in 63 en 59 dagen van de hand. Verkopers van een hoekwoning moeten 76 dagen geduld hebben.

Ondanks de terugslag in het derde kwartaal, stegen de prijzen met 1,2 procent. Gemiddeld wordt voor een woning 210.000 euro neergeteld. De vierkante­meterprijs van tussenwoningen steeg met 1,5 procent tot 1610 euro. Vrijstaande woningen veranderen voor 2132 euro per vierkante meter van eigenaar. De prijs van hoekwoningen en appartementen bedraagt respectievelijk 1764 en 1871 euro per vierkante meter.

“De NVM verwacht voor de komende kwartalen een evenwichtig prijsniveau op de woningmarkt”, aldus voorzitter O. Smit van de NVM. “De stabiliteit heeft te maken met de goede betaalbaarheid. Samen met de achterblijvende nieuwbouwproductie zorgt ze voor een structureel vraagoverschot.”

Aan een voorspelling over de consequenties van op handen zijnde fiscale aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek waagt de NVM­voorzitter zich niet. “De gevolgen zullen de komende kwartalen duidelijk worden, maar zijn nu nog moeilijk in te schatten.”

Aan het einde van het derde kwartaal stonden bij de NVM­makelaars 74.759 woningen te koop. Het aantal steeg binnen drie maanden met 294.

Afgelopen twaalf maanden zijn de woningen ­ na een dip van 0,6 procent in het eerste kwartaal ­ in Nederland met 0,6 procent in prijs gestegen. Gunstige uitschieters vormen Zeeland (met een stijging van 1,9 procent), Groningen (1,7 procent) en Utrecht (1,6 procent). In het zuiden van Limburg en in de regio Den Haag liggen de verkoopprijzen zo�n anderhalf procent hoger. In de residentie werden afgelopen drie maanden de huizen 4,7 procent duurder.

In het derde kwartaal zakten de prijzen in Zutphen opvallend met 2,3 procent. De afname volgt op een bovengemiddelde stijging in de voorgaande maanden. Een andere daler is Amsterdam, waar de transacties andermaal 0,8 procent minder opbrachten. Heel 2003 al vertoont de waarde van de in de hoofdstad verkochte huizen een dalende tendens.

De betaalbaarheid van de gemiddelde koopwoning is volgens de NVM afgelopen kwartaal licht afgenomen. Oorzaak zijn de hogere prijzen en de oplopende hypotheekrente. De makelaars achtten de woonlasten voor de meeste huishoudens uitstekend te verkroppen. Starters die een huis voor 100 procent willen financieren en slechts van één salaris moeten rondkomen, komen echter 16 procent financiële armslag tekort.

Reageer op dit artikel