nieuws

Verkeer en Waterstaat mag bouwgrondstoffen loslaten

bouwbreed Premium

den haag ­ De Tweede Kamer lijkt het goed te vinden dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat zich niet meer bemoeit met de winning van bouwgrondstoffen, zoals beton­ en metselzand, grind en kalksteen. Voorwaarde is wel dat staatssecretaris Schultz van Haegen de overgangsperiode verlengt en grenzen aan de winning handhaaft.

Een groot deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de prijzen die zullen stijgen als gevolg van de stap, zo bleek gisteren uit een overleg met de staatssecretaris. Uitgerekend oppositiepartij PvdA is tevreden met het afstoten van de bemoeienis. “Als de grondstoffen duurder worden, is het aantrekkelijker om hergebruik te bekijken”, aldus Boelhouwer.

SGP�er Van der Vlies denkt dat de Randstad de bouwopgave wellicht niet haalt vanwege de stijgende grondstofprijzen. De VVD vindt dat de bouwgrondstoffen geen kerntaak van Verkeer en Waterstaat moeten zijn. Woordvoerder Snijder is het echter eens met haar CDA­collega Koopmans die zei dat er wel een markt moet zijn, voordat die kan werken.

Schultz van Haegen vindt echter dat zij een �schijntaak� heeft, omdat ze wel taakstellingen kan opleggen, maar niet kan afdwingen. Daarvoor moet zij aankloppen bij haar collega van VROM, die het middel liever niet gebruikt vanwege de bijbehorende slepende procedures. Bij VROM komen ook de grenzen vandaan waarbinnen gewonnen mag worden.

Enkele kamerleden uitten zorgen dat deze met de beslissing van de staatssecretaris zouden sneuvelen. Overigens kunnen nog geen mededelingen worden gedaan over de invulling van de voorwaarden.

Reageer op dit artikel