nieuws

Veenhuis luistert naar de gebruiker

bouwbreed Premium

raalte – Machines moeten in de praktijk worden ontwikkeld met de bedrijven die ze voor hun dagelijkse werk gebruiken, vindt Veenhuis Machines. Op die manier ontwikkelde de machinebouwer uit Raalte bijvoorbeeld een bermmaaier en een grondzuiger. Aan de hand van de ideeën wordt een prototype gebouwd dat gaandeweg wordt verbeterd tot er een handelsuitvoering kan worden gebouwd.

Van de bermmaaier is inmiddels één exemplaar verkocht. Veenhuis bouwde die in samenwerking met Loonbedrijf Jansen uit Wijhe. Jansen zag eerder in België een soortgelijke machine aan het werk en vroeg Veenhuis die na te bouwen. De Belgische eigenaar wilde niet meedoen zodat Veenhuis zelf de specificaties moest bepalen. Op de kiepbak na betrok de machinebouwer de benodigdheden van toeleveranciers. Ook de komende exemplaren worden op die manier gebouwd. Veenhuis Jansen betaalde een niet onaanzienlijk bedrag voor wat een uitermate complete machine is geworden. Cobouw beschreef de verschillende mogelijkheden al eerder.

Gereedschapdrager

De praktijk moet uitwijzen of andere bedrijven dezelfde mogelijkheden willen. De uitvoering bepaalt de prijs. Veenhuis overweegt van de bermmaaier een getrokken uitvoering te maken. Die kan door het ontbreken van een zelfrijdend onderstel goedkoper uitvallen. Aan de voor- en achterkant van de bermmaaier kan een hefinrichting worden gehangen die van de machine een universele gereedschapdrager maakt. De zelfrijder weegt 16,5 ton en draait op een motor van Caterpillar van 205 kilowatt. De machine staat op 15 tons assen en rijdt met behulp van hydromotoren.

De grondzuiger is een verbeterde variant van bestaande machines. Het materieel wordt onder meer gebruikt om sleuven te maken in dichtbekabelde straten. Verschillende Duitse fabrikanten bieden al langer zuigwagens aan. De capaciteit ervan viel naar de smaak van Veenhuis wat tegen. De machinebouwer gebruikt de zuigtechniek van MTS uit het Duitse Germersheim. Die vergrootte op voorstel van Veenhuis de capaciteit van de zuiger met een tweetrapsturbine. Voor de Van Daalengroep uit Pijnacker monteerde Veenhuis zo�n installatie op het onderstel van een MAN TGA 26.410. De prijs van een dergelijke combinatie beloopt al snel 300.000 euro waarvan ruim 227.500 voor de opbouw.

Met dat in gedachten overweegt Veenhuis een zuiginstallatie op een aanhanger te monteren. Die combinatie kost minder dan een truckuitvoering maar moet dan wel van een eigen dieselmotor worden voorzien. Veenhuis wil ook proberen of het zuigwerk en de motor in een container passen. Zo�n combinatie kan op elke vrachtwagen of aanhanger worden vervoerd. Voor kleiner zuigwerk levert de Raalter machinebouwer een �zuigbox� die aan de hefarmen van een shovel kan worden gehaakt en dan als een industriële stofzuiger werkt. De capaciteit van het systeem is te beperkt om sleuven te maken.

Reageer op dit artikel