nieuws

Valuta-effecten zetten rem op Saint-Gobain

bouwbreed

parijs – Bouwstoffenreus Saint-Gobain heeft in de eerste negen maanden van het jaar zijn omzet met 3 procent zien dalen tot 22,2 miljard euro. De neergang is vooral te wijten aan de relatieve waardevermindering van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Braziliaanse real.

Blijven de valua-effecten buiten beschouwing, dan staat Saint-Gobain over de gehele linie in de plus. In nationale geldsoorten gemeten steeg de omzet in de eerste drie kwartalen met 2,2 procent. Op thuismarkt Frankrijk realiseerde de onderneming een groei van 2 procent tot 7,4 miljard euro. In overig Europa bleef – met een omzet van 9,7 miljard euro – de stijging door het sterk remmende effect van Duitsland beperkt tot 0,2 procent. In Nederland behoren onder andere Raab Karcher en Isover tot Saint-Gobain.

In Noord-Amerika realiseerden de Fransen in dollars een groei van 1,7 procent. In euro�s echter is een krimp van 16,6 procent te zien tot 4,4 miljard euro. Buiten de belangrijke kerngebieden Europa en het noorden van Amerika nam de bedrijvigheid in lokale valuta gemeten met 20,4 procent toe. Wordt daarentegen met de euro de maat genomen, dan verliest Saint-Gobain 1,9 procent terrein en komt uit op 1,6 miljard euro.

De glasdivisies van Saint-Gobain werkten in de eerste negen maanden van het jaar 8,5 miljard euro bij elkaar. In dezelfde periode van 2002 werd bijna een half miljard meer omgezet. In lokale waarden steeg de vlakglasproductie (goed voor 3,2 miljard euro) met een procent. De afzet van glazen elementen verloor 1,4 procent terrein.

De divisies gericht op de binnenshuis toe te passen producten zagen hun omzet met 1,1 procent stijgen tot 11,6 miljard euro. Grootste groeier in het segment is de sector pijpen met een toename van 12,6 procent tot 1,1 miljard euro. De bedrijven gericht op de verkoop van luxe producten met een grote uitstraling konden met een omzet 2,5 miljard euro 11,7 procent minder aan de man brengen dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel