nieuws

TNO bestudeert versteviging van balkons in Den Helder

bouwbreed Premium

DEN HELDER – TNO in Delft onderzoekt de mogelijkheden om bij 222 balkons in Den Helder versteviging aan te brengen.

Opdrachtgever hiervoor is de Woningstichting in Den Helder. De reden voor het onderzoek is dat er scheurvorming kan optreden in de balkons als deze volledig worden belast.

Eén van de verstevigingsmethoden die wordt onderzocht, is het aanbrengen van koolstofvezellaminaat. “Aranea Projectmanagement in Alkmaar kwam naar ons toe met het idee om plakstrips met koolstofvezels aan de betonnen constructie van het balkon te verlijmen”, vertelt G. Seegers, directeur van de Woningstichting. “Wellicht is dat het ei van Columbus. Het gebruik van koolstofvezels is vrij nieuw voor de woningbouwsector. Het wordt tot nu toe voornamelijk in de ruimtevaart, vliegtuigindustrie en bij zeilboten toegepast. Het voordeel van deze methode is dat het weinig overlast veroorzaakt voor de bewoners en vrij eenvoudig is aan te brengen.”

TNO onderzoekt tevens de mogelijkheid om de balkons te ondersteunen met een staal- of betonconstructie in kolomvorm. Een andere methode om versteviging aan te brengen is het verzwaren van de bestaande wapeningsconstructie.

Seegers verwacht over vier weken de resultaten van het onderzoek binnen te hebben.

Reageer op dit artikel