nieuws

Timmerindustrie klaar voor watergedragen verf

bouwbreed Premium

den haag – De binnenschilders zijn er al van verlost en per 1 januari valt voor verven met een hoog alkydgehalte ook het doek in de timmerindustrie. Prefab houten producten zoals kozijnen, ramen, deuren, trappen en dak- en gevelelelementen worden in het vervolg afgeleverd in verf op waterbasis.

Het is een enorme operatie waarmee de sector al vele jaren druk bezig is, zegt secretaris J.M. Douma van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten.

De introductie van watergedragen verf in het productieproces heeft veel onderzoek gevergd, geeft hij aan. Het nieuwe element in de keten mag geen zwakke schakel worden: “Wij werken volgens een zwaar gecertificeerd proces.” Alle aspecten, van aanbrengen tot droogtijd, temperatuur en luchtvochtigheid, worden exact vastgelegd om de gewenste kwaliteit te garanderen. Het luistert, weet Douma, allemaal veel nauwer dan de traditionele verfsystemen op basis van vluchtige organische oplosmiddelen. “Die drogen vanzelf wel goed.”

De richtlijn heeft ook consequenties voor schildersbedrijven, omdat buitenelementen worden aangeleverd in watergedragen grondverf, terwijl de alkydhoudende verven voor buitengebruik nog steeds zijn toegestaan.

Woordvoerder G. Jonkers van het Hoofdbedrijfschap Afbouw maakt zich zorgen over de gevolgen van verscherpte wetgeving voor de kwaliteit van het schilderwerk. “Wij adviseren schildersbedrijven in elk geval bij de prefab elementen geleverde verfinstructies op te volgen.”

Uiteindelijk zullen ook de buitenschilders onvermijdelijk overgaan op alkydarme verf. De op stapel staande Europese Verfrichtlijn schrijft die namelijk ook voor bij buitenschilderwerk. Reden is mede dat ze schadelijk zijn voor het milieu. Vluchtige organische stoffen bevorderen zomersmog en het broeikaseffect en tasten hoog in de atmosfeer de ozonlaag aan.

De Europese Verfrichtlijn moet in 2007 van kracht worden. Dat nog geen duidelijkheid bestaat hoe die er precies komt uit te zien, heeft te maken met de strijd die wordt gevoerd over de te stellen normen. De Europese normen zullen de buitenschilder parten spelen, maar dreigen daarnaast ruimer te worden dan de Nederlandse nu al zijn voor binnengebruik.

Omdat het een zogeheten harmonisatierichtlijn betreft, kan Nederland er niet onderuit, aangezien dan sprake zou zijn handelsbelemmering. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken heeft al laten weten erop te staan, dat de Nederlandse normen niet hoeven te worden versoepeld.

Reageer op dit artikel