nieuws

Strijd tegen illegalen voldoende

bouwbreed Premium

den haag ­ De Arbeidsinspectie legt het verzoek van FNV Bouw naast zich neer om samen met de vakbond illegale arbeid in de bouw te bestrijden. De inspectiedienst vindt haar eigen inspanningen voldoende en is niet van plan van koers te wijzigen.

FNV Bouw maakte vorige maand bekend op illegale bouwvakkers te gaan jagen. De vakbond ziet met lede ogen aan dat het aantal illegalen in de bouw toeneemt. Bovendien vindt de bond dat de instanties te weinig ondernemen om het probleem tegen te gaan. Met een dertigtal gemeenten uit Noord­Brabant en Limburg heeft FNV Bouw inmiddels afspraken gemaakt over een gemeenschappelijke aanpak van illegale werknemers. En als het aan de bond ligt sluit ook de Arbeidsinspectie zich daarbij aan.

De Arbeidsinspectie laat evenwel weten daar niets voor te voelen. “We steunen de vakbond wel in die zin dat we het een goed initiatief vinden”, zegt woordvoerder M. de Vetten. “Maar wij hebben zo onze eigen werkwijzen om illegaliteit in de bouwsector te bestrijden. Maar we staan open voor tips. De vakbonden kunnen ons altijd bellen.”

Kritiek op de inzet van de Arbeidsinspectie legt De Vetten naast zich neer. De dienst steekt volgens haar meer dan genoeg tijd in de bestrijding van illegale arbeiders in de bouw. “Vorig jaar hebben 129 bouwlocaties bezocht, waarbij 54 overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen zijn geconstateerd. In totaal hebben we 33 processen verbaal opgemaakt. Dat aantal zal nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn afgehandeld.”

De woordvoerder wijst er verder op dat de Arbeidsinspectie samenwerkt met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de belastingdienst en gemeenten in het zogenaamde Bouw Interventie Team (BIT). Daarnaast bestaat sinds vorig voorjaar de Sociale Inlichtingen­ en Opsporingsdienst (SIOD) voor de zwaardere zaken.

Door het samenvoegen van de verschillende interventieteams tot één landelijk netwerk, wordt de illegale arbeid bovendien nog harder aangepakt. Gisteravond gaf staatssecretaris M. Rutte (Sociale Zaken) het startsein voor dat grootschalige samenwerkingsverband, waarin ook Bouw Interventie Team opgaat. Het aantal inspecteurs van het nieuwe netwerk, dat ook zwart werk en sociale zekerheids­ en fiscale fraude aanpakt, is uitgebreid van honderd naar 180. Die zullen onder meer worden ingezet om de illegaliteit in de bouw te bestrijden. De Arbeidsinspectie schat het aantal illegale bouwvakker op zo�n 6500.

Reageer op dit artikel