nieuws

Skatebowl, crematorium en zorgboerderij hoog genoteerd voor Houtarchitectuurprijs

bouwbreed Premium

den haag – De Skatebowl in Eindhoven, een crematorium in Haarlem en een ecologische zorgboerderij in Haren zijn genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs 2003. De prijs wordt overmorgen uitgereikt tijdens de jaarlijkse Houtdag van Centrum Hout.

Goede kanshebber op de Houtprijs is de MU Bowl in Eindhoven. Het is Europa�s grootste houten rolschaatsbaan. Hij is geheel demontabel en heeft forse afmetingen van 20 x 20 x 4 meter. Huidige locatie is gebouw De Witte Dame in Eindhoven.

Voor bedenkers en makers lag de grootste uitdaging in de vloeiende vormen die een dergelijk speelobject moet hebben. Het gehele oppervlak is dubbel gekromd uitgevoerd, waardoor het in eerste instantie moeilijk bleek een uitvoerende partij te vinden.

Bouwmaatschappij Bulsink uit Geldrop werd uiteindelijk bereid gevonden om het ontwerp te realiseren.

Kon de draagconstructie grotendeels via cad/cam vooraf worden gemaakt, van de dubbel gekromde baanbekleding waren nauwelijks tekeningen voorhanden.

Maat- en vormproblemen bij het aanbrengen van de drie lagen houtplaten werden in samenwerking met skatepoolbouwer Marcus Kamps ter plekke opgelost.

De uitvoering in hout was een eis van de skaters zelf, omdat het materiaal prettiger rolt dan spuitbeton en bij valpartijen meer meegeeft.

Door architectuurcritici in binnen- en buitenland wordt het ontwerp zowel architectonisch als bouwkundig zeer geslaagd genoemd.

Het basisontwerp is gemaakt door studenten Bouwkunde van de TU Eindhoven, als studieproject onder leiding van architect/docent M. Mauer.

In de categorie utiliteitsbouw werd de nieuwbouw van een crematorium in Haarlem genomineerd voor de Houtarchitectuurprijs. Anders dan bij het in herkenbare stappen uiteenvallende begrafenis-ritueel is het crematie-ritueel nog onontwikkeld.

Voor architect Herman Zeinstra reden om een eigenzinnig complex te ontwerpen, waarin ruimte, licht en ritmische herhaling van constructieve elementen centraal staan. Hij gebruikte daarbij de materialen glas, steen en vooral veel hout, van gelamineerd grenen en vuren tot esdoorn en ongeschaafd keruing.

De uitvoering was in handen van aannemer Ooijevaar uit Alkmaar en de houtconstructie werd geleverd door De Groot Vroomshoop.

Het lijkt alsof het hout in bijna al zijn facetten is toegepast op een ecologische zorgboerderij in Haren. Daar mocht (bouwkundig) timmer- en aannemingsbedrijf G. Geerts & Zn het project De Mikkelhorst realiseren.

De zorgboerderij bestaat uit vijf in lijn geschakelde gebouwtjes. Het complex is voor 90 procent in hout uitgevoerd en kan door de �onaffe� vorm zowel aan de voor- als aan de achterzijde gemakkelijk verder worden uitgebreid.

Uit oogpunt van milieu is afgezien van schilderwerk en gekozen voor een puur houten uitstraling.

Op verzoek van de opdrachtgever is daarbij gekeken naar alternatieven voor hardhout. Met als resultaat dat op kritieke plekken, zoals kopgevels, dakbedekking en terrassen, gemodificeerd Plato-vurenhout is toegepast.

Eigenaar: Stichting Skate Events Eindhoven

Opdrachtgever: MU – De Witte Dame, TU Eindhoven, Gemeente Eindhoven

Ontwerp en constructie: studenten Bouwkunde TU Eindhoven

Projectarchitect: Maurer United Architects (MUA)

Aannemer: Bouwmij. Bulsink

Crematorium

Opdrachtgever: Crematorium BV

Architect: Herman Zeinstra, Atelier Zeinstra van der Pol

Constructeur: Strackee BV

Aannemer: Ooijevaar BV

Toeleveranciers:

– -Houtconstructie: De Groot Vroomshoop

– -Metalen ramen: Vecht metaal BV

– -Houten ramen en deuren: Gebrs. Bos BV

Zorgboerderij

Opdrachtgever: Stichting Ecologische Boerderij De Mikkelhorst

Architect: Onix

Constructeur: Ingenieursbureau Wassenaar

Aannemer: (bouwkundig) Timmer- en aannemingsbedrijf G. Geerts & Zn. BV

Adviesbureau: J.P. van der Weele BV

Installatie: E.T.B.E. Wening BV

Toeleveranciers:

– GLC Houtconstructies BV

– -Houtkonstruktie Nederland

Reageer op dit artikel