nieuws

Pompontwikkelaar Pursuit zoekt zakelijke partners

bouwbreed Premium

De zogeheten PDX wordt geen concurrent voor bestaande confectiepompen maar wordt op maat gemaakt voor specifieke toepassingen.

den haag ­ De pomp zonder bewegende delen werkt goed en trekt de belangstelling van bedrijfstakken als de waterzuivering. Dat is de reden waarom ontwikkelaar Pursuit Dynamics uit Royston in het Britse graafschap Hertfordshire partners zoekt om de nieuwe pomptechnologie op de markt te brengen.

De pomp verplaatst zonder bewegende delen vloeistoffen, vloeistof gedragen vaste stoffen en slurries. De PDX kan ook materialen mengen, verkleinen en verwarmen. Het systeem reinigt zichzelf en voorkomt dat het verstopt raakt. De pomp verplaatst met behulp van stoom. Die brengt de massa via een reeks spuitmonden in beweging. De stoom verandert de vloeistof in kleine druppels die met nagenoeg supersonische snelheid in de damp bewegen. De stoom condenseert vrijwel direct wat een drukval en een supersonische en bestuurbare schokgolf veroorzaakt. De drukval trekt de vloeistof in de pomp en de schokgolf transporteert die verder. De schokgolf vermaalt tevens de zachte bestanddelen in de massa. De diameter van de pomp bepaalt de capaciteit die op kan lopen tot 100 ton per uur. Pursuit Dynamics ontdekte in 2000 de techniek in Australië waar het werd ontwikkeld voor een alternatieve aandrijving voor schepen.

Reageer op dit artikel