nieuws

Pompen Van Heck redden BASF-fabriek

bouwbreed Premium

noordwolde – Het industriële-pompenbedrijf Van Heck BV in Noordwolde heeft de grootste chemische fabriek ter wereld draaiend gehouden. BASF in Ludwigshafen, met veertigduizend medewerkers, dreigde uit productie te worden genomen wegens gebrek aan koelwater. Van Heck kwam te hulp.

Directeur J. van Heck: “Op vrijdagavond 19 september om 10 uur werden we gebeld door de fabriek. De bedrijfsbrandweer zat met een probleem. Ik kon de situatie moeilijk inschatten en dus ben ik met twee pompen naar ze toe gereden. Daar bleek dat het water vijf meter omhoog moest naar de inlaat. Het water stond op tachtig centimeter en zakte onder het niveau, dat historisch bekend was.”

Op zondag liet Van Heck zes pompen extra komen, later nog eens vijftien, waarvan er een paar werden ingehuurd bij collega-bedrijven. Vanaf dat moment pompte Van Heck 116.000 kubieke meter water per uur in het bedrijf.

Van Heck: “Het niveau van de Rijn schommelde nogal. Er schijnt een zijrivier te zijn, die wordt afgesloten als Frankrijk het water zelf nodig heeft. Bovendien zijn er afspraken over de temperatuur. Het koelwater mag niet meer dan een paar graden hoger zijn dan het rivierwater.”

Nu het rivierwaterpeil is gestegen, is de firma Van Heck bezig de pompen en de pontons, waarop ze stonden, af te breken.

Reageer op dit artikel