nieuws

Politiek leider Godett binnenkort voor rechter

bouwbreed Premium

willemstad – Politiek leider A. Godett van Curaçao moet maandag 3 november voor de rechter te verschijnen. Hij wordt verdacht van fraude, corruptie en valsheid in geschrifte, onder meer rond de aanbesteding van bouwprojecten op Curaçao.

Godett is één van de hoofdrolspelers in het omvangrijke schandaal rond overheidsbedrijven en bij de toekenning van lucratieve bouwprojecten, dat ruim een jaar geleden aan het licht kwam. Enkele politici moesten het veld ruimen en verdwenen achter de tralies, evenals een aantal respectabele zakenlieden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Willemstad verdenkt ze allemaal van het aannemen van steekpenningen en fraude.

Eén van de meest in het oog springende schandalen is dat van het bouwbedrijf Antillen NV, onderdeel van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS). De Antillen NV zou jarenlang steekpenningen hebben betaald aan politici in ruil voor opdrachten. Dat zou met medeweten van KWS zijn gebeurd, zo stelt het OM.

Directeur H. de V. van KWS zat in verband met deze kwestie rond de jaarwisseling zelfs enkele weken in de cel. Ruim een jaar eerder had hij in Nederland een ontmoeting met Godett. Wat daar is besproken is niet duidelijk.

In april van dit jaar werd de op Curaçao razend populaire Godett zelf aangehouden. Een maand later werd hij voorlopig op vrije voeten gesteld, een dag later, op 9 mei, won zijn partij Frente Obrero met grote overmacht de verkiezingen voor de eilandsraad op Curaçao.

Dat leidde er ook toe dat de Landsregering van de Nederlandse Antillen het veld ruimde en plaats maakte voor een Frente-regering. De verdenkingen tegen zijn persoon verhinderden dat Godett zelf kon aantreden als premier. In plaats daarvan liet hij zijn zus Mirna Louisa-Godett op het pluche plaatsnemen.

Behalve Godett moeten nog veertien andere verdachten op 3 november voor de rechter verschijnen, onder wie drie ex-gedeputeerden en N. Monte, adviseur en financier van Frente Obrero en achter de schermen de man die de touwtjes stevig in handen heeft.

Godett zegt de dagvaarding nog niet te hebben gelezen en dus ook niet te kunnen zeggen waar hij precies van wordt beschuldigd. “Ik heb er de tijd niet voor gehad”, zo zei hij. “Ik ben en blijf onschuldig. Ik wil niet worden behandeld als crimineel. Met degenen die achter deze actie staan, zal God doen wat moet worden gedaan”, zo liet hij zich dreigend richting Openbaar Ministerie uit.

“Ze vergeten dat ik de belangrijkste en populairste man van het eiland ben en dat het volk achter mij staat. Als men doorgaat met beschuldigingen aan mijn adres, dan sta ik niet voor de gevolgen in. Dan kan de situatie wel eens helemaal uit de hand gaan lopen.”

Reageer op dit artikel