nieuws

Ondernemingsraad doet poging tot redding vliegkamp

bouwbreed

valkenburg – Vliegkamp Valkenburg kan openblijven en bezuinigen. Dat schrijft de ondernemingsraad van het vliegkamp aan de defensietop.

Minister Kamp (defensie) wil het vliegveld per 1 januari 2004 sluiten vanwege bezuinigingen. Op de locatie kunnen dan woningen worden gebouwd. De ondernemingsraad doet nu een laatste poging om het kamp open te houden en stelt dat bezuinigen mogelijk blijft.

In de begroting van zijn ministerie heeft Kamp ruim een half miljard euro gereserveerd voor verkenningen in Navo-verband. Deze investeringen zijn volgens de ondernemingsraad niet nodig als de Orions die op Valkenburg staan, in stand blijven. Daarmee wordt tevens 250 miljoen euro aan kapitaalvernietiging voorkomen. Als voor de exploitatie van de Orions samenwerking wordt gezocht met Duitsland, kan dat nog eens 480 miljoen aan bezuinigingen opleveren.

Het afstoten van de vliegtuigen en het sluiten van het vliegveld moet 730 miljoen opleveren. Het verschil van 250 miljoen euro kan volgens de ondernemingsraad worden gedekt door andere departementen mee te laten betalen aan de kustwachttaken en de kosten van het regeringsvliegveld.

Komende week bij de behandeling van de begroting van defensie wordt duidelijk of de brief van de ondernemingsraad de sluiting kan voorkomen.

Reageer op dit artikel