nieuws

Omzet bouwer Skanska krimpt tot 3,1 miljard euro

bouwbreed

malmö – De Zweedse bouwer Skanska heeft in het derde kwartaal zijn omzet met 4 procent zien slinken tot 3,1 miljard euro. In nationale munten gerekend nam de bedrijvigheid echter met 5 procent toe. Ten opzichte van 2002 is het concern 942,8 miljoen euro achterop geraakt.

In de maanden juli tot oktober slaagde Skanska de orderstroom met 8 procent op te voeren tot een bedrag van 4 miljard euro. De groei komt vooral vanuit Groot-Brittannië, Hongkong en de Verenigde Staten. In Finland en Tsjechië zat het tij echter tegen.

In Groot-Brittannië tekende Skanska voor de South Derby Acute Hospitals. Tot het project behoort een 35-jarig ziekenhuisbeheer. De opdracht is goed voor 671 miljoen euro. Skanska USA Civil haalde met afvalwaterprojecten voor 330 miljoen euro binnen. Andere grotere opdrachten behelsen de aanleg van een spoorweg langs de kust in het noorden van Zweden (114 miljoen euro) en een kantoor ter waarde van 143 miljoen euro in Washington. Voor de bouwers van Skanska is de Verenigde Staten verreweg de grootste markt. De divisies Building en Civil realiseerden in de eerste negen maanden van het jaar omzetten van respectievelijk 2,5 en 1,2 miljard euro. In de vergelijkbare periode vorig jaar lag de omzet van USA Building met 3,6 miljard euro aanzienlijk hoger. De neergang wordt voor een klein deel gecompenseerd door het toegenomen werk in de civiele hoek, dat in de eerste drie kwartalen van 2002 slechts een miljard euro opleverde.

Ver na de VS is Groot-Brittannië voor Skanska de belangrijkste buitenlandse markt. De omzet op Britse bodem bedroeg tot oktober 1,1 miljard euro. Vorig jaar scoorden de Zweden nog 1,3 miljard euro. Een stevige grip heeft Skanska op de Scandinavische landen. In eigen land daalde de omzet van Skanska licht tot het respectabele bedrag van 1,9 miljard euro. Uit Noorwegen, Finland en Denemarken komen respectievelijk omzetten van 678, 563 en 270 miljoen euro. In Centraal-Europa is Skanska goed vertegenwoordigd in Polen (232 miljoen euro) en Tsjechië (630 miljoen euro).

Reageer op dit artikel