nieuws

NPM Capital slaat munt uit de bouw

bouwbreed Premium

amsterdam ­ NPM Capital heeft zijn zinnen gezet op meer belangen in de bouwnijverheid. De participatiemaatschappij, die al jaren in de bouw investeert, verwacht immers dat de branche na een aantal mindere jaren weer goed geld gaat verdienen.

Met deelnemingen in Van Oord, Oranjewoud, Holland Railconsult, Hillen & Roosen, SBB Bouwgroep, Amstelland en nog twintig aan de bouw gerelateerde bedrijven is NPM Capital onder de participatiemaatschappijen eigenlijk maar een vreemde eend in de bijt. Geen enkele andere investeringsmaatschappij heeft zoveel belangen in de bouw en aanverwante sectoren als NPM Capital.

“Veel investeerders zijn huiverig voor de bouw, omdat de marges laag zijn en de risico�s hoog”, verklaart investeringsmanager Robert Jan Smeets van NPM Capital. “Bovendien is de bouw toch lastig te doorgronden. Het kost veel tijd voordat je weet hoe het bouwproces in elkaar steekt. Wij hebben echter altijd goede zaken gedaan in deze sector. Ook nu hebben we geen belangen in bedrijven die het water aan de lippen hebben staan.”

In totaal heeft NPM Capital belangen in 165 ondernemingen uit alle mogelijke sectoren. Daarmee is een investeringsbedrag van 656 miljoen euro gemoeid. Ruim 130 miljoen euro heeft betrekking op de bouw en aanverwante sectoren. Kapitaalverstrekkers treden doorgaans niet naar buiten. Liever opereren ze op de achtergrond. Maar NPM Capital wil voor een keer wel een uitzondering maken en haar strategie toelichten.

Op specifieke investeringen gaat de participatiemaatschappij evenwel niet in. Over de rol die NPM Capital speelt in de onderhandelingen tussen baggeraar Van Oord en bouwbedrijf BAM, houdt Smeets zich dan ook op de vlakte. Van Oord fuseert mogelijk met Ballast HAM Dredging, het baggerbedrijf van BAM. NPM Capital bezit 24 procent van de aandelen van Van Oord.

Dat NPM Capital veel belangen heeft in de bouw is volgens Smeets� collega Francis Griep niet verwonderlijk. Het bedrijf, dat in handen is van SHV (de familie Fentener Van Vlissingen), investeert van oudsher veel in familiebedrijven. En juist die zijn in de bouwnijverheid in overvloed aanwezig.

Nieuwe stap

NPM Capital helpt ondernemingen bij een nieuwe stap in hun ontwikkeling door kapitaal beschikbaar te stellen. Volgens Griep klinkt dat romantischer dan het lijkt. “Want uiteindelijk gaat het ons er wel om winst te maken. We zijn geen filantropische instelling, laat dat duidelijk zijn. We participeren alleen als we ervan overtuigd zijn dat een goed rendement valt te behalen.”

De investeerder werkt met eigen geld en niet zoals veel andere participatiemaatschappijen doen met fondsen. “Wij kopen ook geen slecht lopende bedrijven op om ze te saneren en weer snel door te verkopen”, aldus Smeets. “We willen vooral een partner voor langere termijn zijn. We gaan altijd voor een minderheidsbelang. Bedrijven verliezen daardoor nooit de controle.” Griep: “We hanteren hier een maximale investeringsperiode van ongeveeer zeven jaar, maar een keihard gegeven is dat niet. In Van Oord zitten we al ruim vijfentwintig jaar.”

Bedrijven stappen vaak uit eigen beweging op NPM Capital af, maar de durfkapitalist houdt de sector zelf ook nauwlettend in de gaten. Een team van analisten bestudeert voortdurend de resultaten en ontwikkelingen van bouwers, ingenieursbureaus, toeleveranciers en projectontwikkelaars zodat interessante investeringskansen niet over het hoofd worden gezien. Daarnaast maakt de investeerder slim gebruik van drie vooraanstaande personen uit de bouwwereld. “Zij hebben een zeer uitvoerig netwerk en tippen ons regelmatig over ontwikkelingen bij bedrijven die interessant voor ons zijn.”

Dat de bouwnijverheid momenteel last heeft van teruglopende investeringen in onder meer infrastructuur en kantoorgebouwen, ondervindt NPM Capital aan den lijve. Het dividend dat ze als aandeelhouder ontvangt, is simpelweg minder dan voorgaande jaren.

“Niettemin geloven wij in de bouw”, zegt Griep. “Het komende jaar zijn er geen grote sprongen te verwachten, maar op termijn blijft de bouw groeien. Realiteit is dat de marges van de afgelopen jaren nu niet meer worden behaald. Wij zijn er echter van overtuigd dat die marges op termijn weer terug zullen keren. De bedrijven weten wat er gaande is en grijpen in. Ze brengen op tijd de kosten terug naar de omzet.”

Smeets: “De huidige dip biedt ons ook kansen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe investeringen. We willen ook graag een rol spelen bij de consolidatieslag in de bouw.”

TABELKOP:Voornaamste bouwbelangen NPM Capital

bedrijfactiviteitenaandeel

AMprojectontwikkelaar 4%

Best Fencing Group hekwerksystemen 28%

Blauwhoed Groep projectontwikkelaar 49%

Floriant Holding kunststofprofielen 22%

Hertel Holding industrieel onderhoud, isolatie,

afdichtingsmaterialen 58%

Hillen & Roosen aannemer 35%

Holland Railconsult ingenieursbureau 47%

Kuiken grondverzetmachines, hijskranen 38%

Marmerindustrie Holding leverancier hardsteen, marmer 33%

Mattheus Kroon groothandel, toeleverancier 38%

Van Meijel Automatisering bedrijfsautomatisering 25%

Van Oord Groep baggeraar 24%

Oranjewoud ingenieursbureau 45%

SBB Bouwgroepontwikkelende bouwer 39%

Spijker Holding groothandel in dhz­artikelen 23%

Synbra Group kunststof voor de bouw 7%

Vegro groothandel verwarming, sanitair 45%

Reageer op dit artikel