nieuws

Noviteit nekt snel en langdurig legionella

bouwbreed

Vooraf aan de schoonmaak stelt de legionellabestrijder een plan van aanpak op. Voor de aanpak wordt de watermeter afgekoppeld en het leidingwerk aangesloten op de reinigingsinstallatie. Milieu 123 beveelt de schoonmaakmethode aan voor leidingen die niet regelmatig worden gebruikt. Milieu 123 noemt de methode ook nuttig voor waterleidingen in nieuwbouwprojecten. Die zijn van binnen vaak minder schoon dan doorgaans wordt gedacht.

Tot nu toe bestond de meest gebruikelijke methode uit het reinigen met heet water of chemische middelen. De leidingen zijn dan ongeveer 48 uur buiten bedrijf. Bij de nieuwe methode duurt dit slechts 16 uur en rekent de gebruikte methode doorgaans in één keer langdurig af met legionellabacteriën in leidingen voor warm en koud water, garandeert Milieu 123. Een installatie zonder dode leidingen en met regelmatig gebruikte tappunten blijft door de intensieve reinigingsmethode langer schoon.

Milieu 123 vroeg patent aan op het nieuwe systeem. Dat schoont leidingen door er eerst onder druk heet water in te pompen en ze daarna leeg te zuigen. Vervolgens wordt chloor of waterstofperoxide in de installatie gebracht. Als het desinfecterende middel voldoende is ingewerkt, worden de leidingen nog een keer met heet water gevuld en doorgespoeld. Bij de laatste spoeling wordt om de 20 seconden perslucht in het water gebracht die de laatste restjes vuil van de leidingwand drukt.

Het systeem verhit het spoelwater tot maximaal 120 graden Celsius en slaat het tussentijds op in een vat van 1000 liter. Een hydrofoor met automatische drukregeling pompt daarna per minuut 25 liter water van gemiddeld 80 graden Celsius in de leidingen. Het waterstofperoxide lost in ruim zes uur vervuiling als biofilm op. Dergelijke aanslag kan alleen met chemische middelen worden verwijderd.

Milieu 123 reinigt de leidingen met een erkende installateur. Die kan bijvoorbeeld vooraf eventuele mankementen aan leidingen herstellen en dode leidingen of niet gebruikte kranen weghalen. Het Wateringse bedrijf wijst met nadruk op de snelheid van reinigen. De conventionele methode houdt de installatie minstens 48 uur buiten bedrijf. Bij de methode van Milieu 123 kan ze al na 16 uur weer worden gebruikt. Douches en andere voorzieningen die water vernevelen, mogen echter pas worden gebruikt wanneer de installatie aantoonbaar vrij is van legionella.

Vooralsnog bestaat de reinigingsinstallatie uit losse componenten. Dat werkt goed voor het reinigen van leidingen in grote gebouwen die per verdieping worden aangepakt. Voor het schoonmaken van kleinere installaties overweegt Milieu 123 de onderdelen in een aanhanger te monteren. Het bedrijf uit Wateringen bestrijdt momenteel in ruim driehonderd gebouwen de legionellabacterie.

Reageer op dit artikel