nieuws

Noorden dringt aan op steun Lofar-project

bouwbreed Premium

dwingeloo – Het kabinet moet wel degelijk 73 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen voor het Lofar-project, de bouw van een supertelescoop met 25.000 antennes van het sterrenkundig instituut Astron in het Drentse Dwingeloo. Gebeurt dat niet, dan gaat niet alleen een voorinvestering van 20 miljoen euro verloren, maar ook een nog nergens ter wereld vertoonde infrastructuur van geavanceerde glasvezel.

Dat schrijven de Kamers van Koophandel in Groningen, Drenthe en Friesland aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. Door de betrokken wetenschappers wordt de nieuwe infrastructuur gekenschetst als het nieuwe �aardgas�. De Kamers van Koophandel reageren in hun brief op een vorige week door een speciale commissie uitgebracht advies om geen zogheten Ices Kis-gelden beschikbaar te stellen voor het in totaaal 148 miljoen euro kostende bouwproject. Het negatieve advies van vorige week slaat volgens de Kamers van Koophandel de plank volledig mis. Als nu met Lofar wordt gestopt, gaat niet alleen 20 miljoen euro verloren, maar profiteren Australië en de VS.

“Het is geen projectje dat even op een zondagmiddag in elkaar is geknutseld”, legt een woordvoerder van de Kamer van Koophandel in Groningen uit. “Heel veel mensen zijn daar al jaren intensief mee bezig. Hoewel het project in eerste instantie moet leiden tot betere weersvoorspellingen en nieuwe inzichten in het ontstaan van het heelal, is de achterliggende gedachte dat we een heel gebied op een relatief goedkoop kunnen voorzien van een glasvezelinfrastructuur die tientallen malen beter is dan het beste wat nu wereldwijd bestaat.

Reageer op dit artikel